Élelmiszer
Élelmiszerbiztonsági kockázatok
2012. július 20.,
Európai Bizottság
Az Európai Bizottság ma nyilvánosságra hozott jelentése rávilágít, hogy az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerének (RASFF) köszönhetően számos élelmiszer-biztonsági kockázatot elhárítottak, illetve enyhítettek; a biztonsági ellenőrzések pedig garantálják, hogy az élelmiszereket biztonsággal fogyaszthatjuk.
A RASFF-rendszer jelentős szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer útja a termelőtől a fogyasztóig biztonságos legyen: gyorsreagálási mechanizmust indít, amint élelmiszerbiztonsági kockázatra derül fény. A RASFF-rendszer valamennyi tagja gyors tájékoztatást kap az élelmiszerben vagy takarmányban azonosított komoly kockázati tényezőkről, így az uniós polgárok egészségének védelme érdekében együttesen és összehangoltan léphetnek fel az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal szemben.
John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos kijelentette: „Az európai fogyasztókat a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabványai védik. Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere kiemelten fontos eszköz, hiszen lehetővé teszi, hogy a kockázatokat azonosítsák, és az európai piacról eltávolítsák. A RASFF-rendszer mindemellett erősíti az európai élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszerbe vetett fogyasztói bizalmat. 2011-ben számos meghatározó válsághelyzettel foglalkoztunk, mint pl. a fukusimai nukleáris szerencsétlenség, valamint a dioxin-válság és az E. coli-járvány. Az EU sikerrel oldotta meg a felmerülő problémákat, és az esetekből levont tanulságok kétség kívül hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben még jobban teljesítsünk."
2011 során a RASFF-rendszerbe 9157 értesítés érkezett az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban, ezek közül 617 bizonyult komoly kockázati tényezőnek.
Az értesítések közel fele az EU határán visszautasított élelmiszerre és takarmányra vonatkozott. Amikor ilyen terméket azonosítanak, a RASFF-rendszer tájékoztatja a szóban forgó nem uniós tagállamot, és felkéri, hogy hozzon korrekciós intézkedést annak érdekében, hogy a probléma többé ne fordulhasson elő.
Olyan esetekben, amikor súlyos vagy hosszasan fennálló problémára derül fény, a Bizottság felkéri a kérdéses országot, hogy sürgősen alkalmazzon olyan korrekciós intézkedéseket, mint például a létesítmények jegyzékből való törlése, az export leállítása vagy az ellenőrzések szigorítása.
Az utóbbi években a RASFF segítségével számos súlyos, élelmiszerből származó betegség-kitörésre reagált a rendszer, és enyhítették azok hatásait, ezek közé tartozik a dioxin-válság és az E. coli-járvány.
2011-ben a RASFF kulcsszerepet játszott két számottevő élelmiszerbiztonsági probléma kezelésében: ezek a fukusimai katasztrófa és az E. coli-járvány.
A RASFF-rendszer jelentős szerepet játszik abban, hogy az élelmiszer útja a termelőtől a fogyasztóig biztonságos legyen: gyorsreagálási mechanizmust indít, amint élelmiszerbiztonsági kockázatra derül fény. A RASFF-rendszer valamennyi tagja gyors tájékoztatást kap az élelmiszerben vagy takarmányban azonosított komoly kockázati tényezőkről, így az uniós polgárok egészségének védelme érdekében együttesen és összehangoltan léphetnek fel az élelmiszerbiztonsági kockázatokkal szemben.
John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos kijelentette: „Az európai fogyasztókat a világ legszigorúbb élelmiszerbiztonsági szabványai védik. Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszere kiemelten fontos eszköz, hiszen lehetővé teszi, hogy a kockázatokat azonosítsák, és az európai piacról eltávolítsák. A RASFF-rendszer mindemellett erősíti az európai élelmiszer- és takarmánybiztonsági rendszerbe vetett fogyasztói bizalmat. 2011-ben számos meghatározó válsághelyzettel foglalkoztunk, mint pl. a fukusimai nukleáris szerencsétlenség, valamint a dioxin-válság és az E. coli-járvány. Az EU sikerrel oldotta meg a felmerülő problémákat, és az esetekből levont tanulságok kétség kívül hozzájárulnak ahhoz, hogy a jövőben még jobban teljesítsünk."
2011 során a RASFF-rendszerbe 9157 értesítés érkezett az EU élelmiszerjogi rendelkezéseitől való eltéréssel kapcsolatban, ezek közül 617 bizonyult komoly kockázati tényezőnek.
Az értesítések közel fele az EU határán visszautasított élelmiszerre és takarmányra vonatkozott. Amikor ilyen terméket azonosítanak, a RASFF-rendszer tájékoztatja a szóban forgó nem uniós tagállamot, és felkéri, hogy hozzon korrekciós intézkedést annak érdekében, hogy a probléma többé ne fordulhasson elő.
Olyan esetekben, amikor súlyos vagy hosszasan fennálló problémára derül fény, a Bizottság felkéri a kérdéses országot, hogy sürgősen alkalmazzon olyan korrekciós intézkedéseket, mint például a létesítmények jegyzékből való törlése, az export leállítása vagy az ellenőrzések szigorítása.
Az utóbbi években a RASFF segítségével számos súlyos, élelmiszerből származó betegség-kitörésre reagált a rendszer, és enyhítették azok hatásait, ezek közé tartozik a dioxin-válság és az E. coli-járvány.
2011-ben a RASFF kulcsszerepet játszott két számottevő élelmiszerbiztonsági probléma kezelésében: ezek a fukusimai katasztrófa és az E. coli-járvány.