Élelmiszer
Globális vita egy asztmagyógyszer miatt
Dömölki Lívia kommentárja a Ractopamine alkalmazásáról az állattenyésztésben
2012. július 24.,
Szabó Zoltán Attila
Újabb heves vita bontakozott ki arról, mit szabad és mit nem az állattenyésztésben. Ezúttal egy asztma elleni szer maradványaival – amelyek a sertések- és a szarvasmarhák húsát veszélyeztetheti – kapcsolatban tiltakozik az Európai Fogyasztók Szövetsége (BEUC). A helyzet értékelésére-kommentálására Dömölki Lívia élelmiszer-szakértőt kérte fel a Kosár Online.
A vitát az ENSZ élelmiszerszabványokról döntő ügynöksége (Codex Alimentarius Comimission) robbantotta ki, amikor 69 tagország igenlő voksa és 67 ellenszavazat mellett, egy az állatok növekedését elősegítő asztmagyógyszer (Ractopamine) alkalmazását fogadta el azzal, hogy a szabványértékek megjelölését jóváhagyta ez esetben.
Elsőként Michael Hansen a Consumers International képviseletében tiltakozott. Megjegyezte: „ez egy szomorú döntés a fogyasztók számára, hisz’ a Codex figyelmen kívül hagyta a világ sertéshús fogyasztóinak alapvető érdekeit, inkább a húsipari érdekeknek, a globális üzleti megfontolásoknak kedvez. Hansen szerint fennáll a veszélye annak, hogy a Codex átpolitizált globális szervezetté alakul.”
Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-szakértője sem tartja elfogadhatónak a döntést.
„A Codex Alimenterius történetében példátlan eset borzolja a szakértők kedélyét” – erősíti meg Dömölki. „Az élelmiszer-világszabványok kidolgozását végző szervezet esetében sokszor évekig, esetenként akár egy évtizedig – például: az élelmiszerjelölési szabvány esetében – tartó egyeztetések után került sor arra, hogy már a szakemberek túlnyomó többségének egyetértését bíró szabványtervezetet a „nagy bizottság” elé terjesszék. Így az esetek többségében ez az ülés formális volt, a szavazás végkimenetelét szinte biztosra lehetett venni.
Jelen esetben azonban kettészakadt a világ. Európában, az ázsiai és afrikai országok többségében tilos ezt az asztmagyógyszert állatgyógyászati célra használni. Ha nem szabad alkalmazni, akkor nem is lehet megengedett határértéket meghatározni, mert egyszerűen nem fordulhat elő a sertés- és marhahúsban a szer maradványa. Ezért nem is hajlandóak a tudósok nyilatkozni arról, mekkora az a mennyiség, mely biztonságos a fogyasztók számára. A többség egyetért az Európai Fogyasztók Szövetségével (BEUC) és a fogyasztók világszervezetével (CI) abban, hogy ez a megoldás megengedhetetlen.
Reméljük, hogy Európában változatlanul tilos lesz a gyógyszer használata az állattenyésztésben és nem engedik, hogy az Egyesült Államokból,, vagy más, a szabvány ilyen irányú módosítását megszavazó országokból származó hús a fogyasztók asztalára kerülhessen!” – összegez az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) szakembere.