Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Januárban indul az „okosmérés” projekt

2012. július 6., tht.hu
Címkék: árammérő gázóra villanyóra távhő elszámolás hőfogyasztás energia fogyasztás
A főváros meghatározó közműszolgáltatói, az ELMŰ Hálózati Kft., a FŐGÁZ Földgázelosztási Kft., a FŐTÁV Zrt. és a Fővárosi Vízművek Zrt. egymással együttműködve közösen elindították az EU direktívák, a MEH elvárásai és a hatályos jogszabályok által előirányzott, közös, okos mérés mintaprojektjüket.
A projekt az Európai Unió tagországaiban egyedülállóan, 4 különböző közmű mérőinek integrációját valósítja meg, amely számos vizsgálati eredményt szolgáltat majd a fogyasztói szokások változásának felmérése érdekében, ezen felül megteremti a lehetőségét a hálózati veszteségek csökkentésének vizsgálatára is.
 
A mintaprojekt időszaka alatt a fővárosi fogyasztók találkozhatnak a legújabb technológiák nyújtotta lehetőségekkel, amelyeknek fő célja, hogy minél pontosabb visszajelzéseket szolgáltasson a tudatosabb és takarékosabb energiafelhasználás elterjedéséért.
 
Ezzel a fogyasztók minden fontos, az otthonukban felhasznált energiafajta felhasználásáról pontos képet kapnak majd és lehetőséget, hogy optimalizálják fogyasztásaikat. Mindezekkel lehetővé válik az úgynevezett intelligens otthonok (Smart Home) és az új, rugalmasabb tarifák bevezetésének vizsgálata, amelyekkel nem csak fogyasztói, hanem szolgáltatói oldalon is optimalizálódhatnak a költségek.
 
A projekt terjedelme szerint 1.000-2.000 villamos fogyasztásmérő és 1.000-1.000 gáz- és vízmérő kerül majd telepítésre, valamint 200-500 távfűtött lakás hőfogyasztásmérője kerül rendszerbe illesztésre 2013-ig.
 
A projektben résztvevő családokat, illetve kisvállalkozásokat statisztikai alapon választják ki, de a részvétel nem kötelező. A mérők beszerelése, illetve a rendszer működtetése a fogyasztóknak nem kerül majd pénzbe, a költségeket a cégek viselik. Az éles üzem jövő januárban indul, a tapasztalatokat pedig egy év elteltével összegzik.
 
A négy szolgáltató pilot projektje kapcsolódik a 6 magyarországi villamos elosztói engedélyes által megindított és koordinált programhoz. Az automatikus távleolvasással, kétirányú kommunikációval, szükség esetén tarifaváltással és egyéb vezérlésekkel rendelkező mérők mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók számára pontos és naprakész mérési eredményeket, valamint visszajelzéseket biztosítanak az elfogyasztott energiával kapcsolatosan. Ezen telepítések az ELMŰ koordinálásával valósulnak meg oly módon, hogy a mérők cseréjekor a fogyasztók zavarására minél kisebb mértékben legyen szükség. Azon fogyasztókat, akikhez okos mérők kerülnek, a közművek képviselői minden ezzel kapcsolatos tudnivalóról tájékoztatják.
 
A résztvevők reményei szerint a projekt tapasztalatai arra ösztönzik majd a fogyasztók at, hogy maguk kezdeményezzék az okos mérők felszerelését.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez