Keresés a tartalomban:
Életmód

Figyeljünk gyógyszereinkre a kánikulában!

2012. július 10., ÁNTSZ
Címkék: hőség kánikula gyógyszer tárolás napsugárzás betegtájékoztató tárolási hőmérséklet
Gyógyszereink akár otthoni tartózkodásunk, akár utazásaink során is csak akkor őrzik meg minőségüket és így hatásosságukat, ha azokat a gyógyszerek csomagolásában elhelyezett betegtájékoztatóban előírt körülmények között tároljuk.
A tárolási hőmérsékletre vonatkozó előírások általában nem egy adott hőmérsékletre, hanem hőmérsékleti tartományokra vonatkoznak. Az olyan gyógyszerek, melyek hűtést nem igényelnek, szobahőmérsékleten, a betegtájékoztató szerint tárolandók. A hűvös helyen tárolandó gyógyszerek eltartása 5-15°C között történik, míg azon gyógyszerek számára, melyeket hűtőszekrényben kell eltartani, 2-8oC közötti az előírt hőmérséklet.
 
A gyógyszerek egy részét fénytől védve is szükséges tárolni. Ne hagyjuk tehát ezeket a készítményeket napsütötte helyen. A betegtájékoztatók erre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.
 
Bizonyos gyógyszerek szedése közben napsugárzás hatására a napfénynek kitett bőrterületeken fényérzékenységi reakciók léphetnek fel. Ezeknek a gyógyszereknek a betegtájékoztatói erre vonatkozóan is tartalmaznak figyelmeztetést. Ilyen esetben célszerű elkerülni a napfényt és a napfénynek kitett bőrfelületen védőruházatot hordani.
 
Ha utazni készülünk, a megelőzés céljából elcsomagolt gyógyszereink mellett ne felejtsük otthon a krónikus betegségre szedett gyógyszereinket sem. Amennyiben külföldre kívánunk utazni, érdeklődjünk kezelőorvosunknál arról, milyen feltételek mellett vihetjük ki a folyamatosan szedett gyógyszereinket külföldre.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez