Keresés a tartalomban:
Életmód

Hasznos tippek nyaraláshoz

2012. július 18., Európai Bizottság
Címkék: utazás fogyasztó utazók külföld betegbiztosítás
A nyaralási szezon elérkeztével európaiak milliói kelnek útra az Unió határain belül és azon kívülre. Van azonban néhány utazással kapcsolatos tudnivaló, melyet minden uniós polgárnak érdemes figyelembe vennie. Néhány hasznos tipp utazóknak.


Kitől kérhetek segítséget, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségem?

Az EU területén belül, vagy Izlandra, Liechtensteinbe, Norvégiába vagy Svájcba szeretne utazni? Akkor ne mulassza el magával vinni az európai egészségbiztosítási kártyáját! A kártyával időt, vesződséget és pénzt takaríthat meg, ha külföldön megbetegszik vagy baleset éri. A kártyát a nemzeti egészségbiztosítást nyújtó szerveknél lehet – díjmentesen – igényelni. A kártya ugyanolyan feltételek mellett, ugyanolyan áron (néhány országban ingyen) jogosít sürgős kezelés igénybevételére, mint azokat, akik az adott országban vannak biztosítva.
 
További információk itt olvashatók!
 
E praktikus útmutató elmagyarázza, hogyan kell a kártyát használni a 27 EU-tagállamban, valamint Izlandon, Liechtensteinben, Norvégiában és Svájcban, és most okostelefon-alkalmazásként is rendelkezésre áll. Megtalálhatók benne a kártyára vonatkozó általános információk, a vészhelyzet esetén hívható telefonszámok, a biztosítás által fizetett kezelések, az árak, a visszatérítés igénylésének módjai, valamint az, hogy kivel kell felvenni a kapcsolatot a kártya elveszítése esetén. Az alkalmazás 24 európai uniós nyelven érhető el.
 
Töltse le az „európai egészségbiztosítási kártya” alkalmazást okostelefonjára!

Kit hívjak veszély esetén?

A 112-es szám az egységes európai segélyhívószám, mely az EU egész területén díjmentesen elérhető, vezetékes és mobiltelefonról egyaránt. A nap 24 órájában elérhető 112-es számon keresztül érkező hívásokat az illetékes segélyszolgálatnak (helyi rendőrség, tűzoltóság vagy mentőszolgálat) továbbítják. A 112-es számot mára valamennyi uniós tagállamban a továbbra is meglévő nemzeti segélyhívó számok (például a 999 vagy a 110) mellett lehet tárcsázni. Dánia, Finnország, Málta, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország úgy döntöttek, hogy saját nemzeti segélyhívó számuk is a 112 lesz. A 112-es számot az EU határain kívül, például Horvátországban, Montenegróban és Törökországban is használják.
 
További információk itt!

Európán kívülre utazom, de országom ott nem rendelkezik nagykövetséggel vagy konzulátussal. Kivel vegyem fel a kapcsolatot, ha segítségre van szükségem?


Mivel Ön egy EU-tagállam polgára, automatikusan uniós állampolgárnak minősül, mellyel az Unió területén kívül jogosult konzuli támogatásra – abban az esetben is, ha saját országának nincs ott képviselete. Bármely más EU-tagállam konzulátusát vagy nagykövetségét felkeresheti és segítséget kérhet, ha például letartóztatják, komoly balesetet szenved, illetve fontos papírokat veszít el.
Krízishelyzetekben is jogosult támogatásra: az EU-tagállamoknak kötelességük, hogy szükség esetén saját állampolgáraikhoz hasonlóan az uniós polgárokat is kimenekítsék.
Az Európai bizottság konzuli védelemről szóló weboldaláról megtudhatja, hogy utazási célállomásán az Ön országa képviselve van-e.

Kihez forduljak, ha a gyermekem eltűnt?

Az Európai Unió megegyezett egy közös segélyhívó számban (116 000), amelyen a gyermekek eltűnése az EU 27 tagállamán belül bárhol bejelenthető. A szülők, akiknek gyermeke eltűnt, vagy az elveszett vagy elszökött gyermekek, illetve olyan személyek, aki információval tudnak szolgálni az eltűnt gyermekekről, ezt a telefonszámot hívhatják, és ezen keresztül felvehetik a kapcsolatot egy tapasztalt szervezettel, amely pszichológiai, jogi vagy adminisztrációs támogatást és gyakorlati segítséget nyújt számukra.
 
További információk itt!

Ha késik a repülő vagy a vonat, vagy törölték a járatot…


Amennyiben problémái adódnak egy menetrend szerinti vagy charterjárattal (például járattörlés vagy késés esetében), a légi utasok jogairól szóló uniós rendelet alapján Önt különleges jogok illetik meg.
További információk a légi utasok uniós jogairól:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/hu/03-air.html
Amennyiben a vonatok indulásával kapcsolatban problémái adódnak az időbeli változtatásokkal vagy a törlésekkel, az EU vasúti forgalomban utazók jogairól szóló rendelete alapján Ön különleges jogokban részesül. Nemzetközi vasúti szolgáltatást igénybe vétele esetén az EU-n belül érvényes közös jogok illetik meg.
További információk a vasúti forgalomban utazók EU-s jogairól:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/hu/13-rail.html

Ha a buszos utazással vagy a hajóúttal akad gond…


Az utasok buszos utazással és hajóutazással kapcsolatos új EU-s jogait már elfogadták, az előbbi 2012 decemberében, az utóbbi pedig 2013 márciusában lép érvénybe. Jövő nyáron tehát már olyan jogokat élvezhet, melyek a légi és vasúti szektorban érvényes jogokhoz hasonlíthatók.
Amennyiben több segítségre van szüksége, forduljon országának fogyasztóvédelmi szervezetéhez tanácsért. Az elérhetőségek listája megtalálható a következő weboldalon:
http://ec.europa.eu/consumers/empowerment/cons_networks_en.htm#national

Milyen különleges rendelkezések vonatkoznak a fogyatékos utazókra?

Az utasok jogairól szóló uniós jogszabályok megvédik a fogyatékos és a mozgáskorlátozott személyeket a diszkriminációval szemben légi vagy vasúti utazás során, és elérhetővé teszi számukra, hogy ugyanolyan legyen a mobilitáshoz való hozzáférésük, mint más polgároknak.
Tekintse meg a következő weboldalakat minden további információért:

Repülővel történő utazás esetén:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/hu/03-air.html

Vonattal történő utazás esetén:

http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/hu/13-rail.html
Amennyiben nem tudja egy másik EU-s országban működő céggel kapcsolatos panaszát megoldani, az Európai Fogyasztói Központ segít az ügyben az Ön hazájában.

Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata egy unió-szerte működő hálózat, melyet a Bizottság és a tagállamok közösen támogatnak. A hálózat 29 központtal rendelkezik: a 27 EU-tagállam mindegyikében, valamint Izlandon és Norvégiában. Az Európai Fogyasztói Központok Hálózata jogi és gyakorlati tanácsokkal szolgál, segít tárgyalni a másik európai országban működő cégekkel, illetve más megoldásokat javasol.

Tudjon meg többet az Európai Fogyasztói Központok Hálózatáról, valamint az elérhetőségekről:
http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Töltse le az alkalmazást! A jogai legyenek mindig kéznél.
Ha van okostelefonja, letöltheti az utasok jogait magában foglaló alkalmazást, és bármikor rendelkezésére állhat minden információ.
A letöltéshez kövesse az alábbi linket:
http://ec.europa.eu/transport/passenger-rights/hu/mobile.html

Lefoglaltam egy szervezett utazást, de az utazásszervező csődbe ment. Kaphatok visszatérítést?

A szervezett utazást szabályozó irányelv megvédi a nyaralni induló európai fogyasztókat, és fedezi az előre lefoglalt szervezett utak költségeit, az alábbiak közül legalább kettőt beleértve: 1) utaztatás, 2) szállás, 3) egyéb idegenforgalmi szolgáltatások, például városnézés (a csomag részeként értékesítve).
 
Az irányelv által biztosított védelem a katalógusokban közölt információkra, a szankció nélküli útlemondásra, a szolgáltatásokért viselt felelősségre (pl. elvárt színvonal alatti hotelek) és az utazásszervező vagy a légitársaság csődje esetén szükséges védelemre terjed ki.

Hogyan tudom csökkenteni a telefonköltségeket az utazás alatt?


2012. július elsején lépett életbe a mobiltelefonos roaminggal kapcsolatos új szabályozás. A legfontosabb újdonság a mobilinternetes roaming esetében az ársapka. Ez az okostelefon-generációra vonatkozó roamingot jelenti. A fogyasztóknak azonban óvatosan kell megválasztaniuk az adatforgalmi ajánlatokat. A korlátlan roaminghasználat például napi 2–3 euróért nagyszerű ajánlatnak tűnik, azonban a vásárlóknak mindenképpen ki kell fizetniük ezt az összeget attól függetlenül, hogy élnek-e a lehetőséggel vagy sem. Ezért az ársapka a biztonságos megoldás azoknak, akik kevesebb adatot töltenek le. A hívások és a szöveges üzenetek díjai szintén csökkentek – alacsonyabbak, mint a normál hazai költségek. Az új szabályok szerint a díjak a következők:
• a híváskezdeményezés díja percenként legfeljebb 29 cent + áfa;
• hívásfogadás percdíja: 8 eurócent plusz áfa,
• szöveges üzenet küldésének díja: 9 eurócent plusz áfa,
• külföldi adatletöltés és internetes böngészés díja megabájtonként (egy kilobájtos számlázási egységgel): 70 eurócent plusz áfa.
A roaming szabályozásáról, valamint a szolgáltatóról és díjairól való információkért látogasson el a következő weboldalra:
http://ec.europa.eu/information_society/activities/roaming/index_en.htm

Mit kell tudnom, ha a háziállatomat magammal szeretném vinni, amikor az Unióban nyaralok?


EU-állampolgár utazása az Unión belül: Az Unión belül lehetséges a háziállattal történő utazás: csupán néhány dolgot kell szem előtt tartania. Az állatútlevélben érvényes veszettség elleni védőoltásnak kell szerepelnie amikor kutyájával másik uniós országba utazik. Amennyiben az Egyesült Királyságba, Írországba, Finnországba vagy Máltára utazik, a háziállatnak parazitaellenes kezelésen is át kell esnie. Ezek a szabályok kizárólag kutyákra, macskákra és vadászgörényekre vonatkoznak. Fiatal kutyák, macskák vagy egyéb háziállatok esetében ajánlatos az adott EU-tagállam illetékes hatóságainál megérdeklődni, mik a háziállattal történő odautazás különleges feltételei.
További információ:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm
Uniós állampolgár hazautazása valamely Unión kívüli országból: A háziállatoknak állatútlevélre van szükségük az Unió tagállamai között való utazáshoz, illetve az Unión kívüli országokból történő hazatéréshez. Az utazási célállomástól függően előfordulhat, hogy a veszettség elleni oltáson túl a háziállatoknak további vizsgálatokon kell átesniük, és három hónapot kell várniuk az EU-ba való belépés előtt.
Amennyiben Ön Andorra, Horvátország, Izland, Liechtenstein, Monaco, Norvégia, San Marino, Svájc vagy a Vatikáni Városállam lakosaként rendelkezik állatútlevéllel a háziállata számára, jogosult arra, hogy a háziállatával utazzon az EU területén belül.
További információ:
http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/index_en.htm

Hozhatok haza húst vagy sajtot a külföldi nyaralásomról?


Egy nem uniós országból való hazatéréskor tilos behozni bármilyen húsipari vagy tejterméket, akár saját magának szánja, akár másoknak adná ajándékként.
Néhány szomszédos ország ez alól kivétel. Amennyiben Ön Horvátországból, a Feröer-szigetekről, Grönlandról vagy Izlandról tér haza, bizonyos állati eredetű termékek esetében 10 kg-nál kevesebbet behozhat. Léteznek egyéb kivételek is: ilyen például a csecsemőknek szánt tejpor és gyermektápszer, illetve az egészségügyi okokból indokolt különleges élelmiszerek vagy különleges kisállat-eledelek. Ezeket a termékeket azonban zárt csomagolásban kell szállítani, súlyuk nem lehet több 2 kilogrammnál, vagy le kell őket hűteni felbontás előtt.
Halat és bizonyos kagylókat is hazahozhat, amennyiben súlyuk nem haladja meg a 20 kg-ot; a Feröer-szigetek és Izland esetében nincs érvényben súlybeli korlátozás. Más állati eredetű termékek, például a méz esetében szintén 2 kg-os súlybeli korlátozás áll fenn.
Az EU tagállamain belül az állati eredetű termékek szállítására ezek a szabályok nem vonatkoznak. Nem érvényesek abban az esetben sem, ha Ön Andorrából, Liechtensteinből, Norvégiából, San Marinóból vagy Svájcból érkezik.
Harmadik országban megjelenő fertőző állatbetegségek esetén további korlátozások lehetnek érvényben.
Kétség esetén ajánlott egyeztetni az Unióba történő belépés helyszínén (repülőtér, kikötő, út, stb.) lévő állat-egészségügyi szolgálattal.
Fontos szem előtt tartani, hogy ezek a szabályok az Ön egészségének megóvása, valamint az EU állatállományának a komoly állatbetegségektől való megóvása érdekében vannak érvényben.
További információkért látogassa meg az „Utazás – Európa Önökért” weboldalt! http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/index_hu.htm
Még több gyakori kérdés a következő weboldalon található:
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/faq/index_hu.htm#need-help
Amennyiben más kérdést szeretne feltenni, megteheti a következő weboldalon:
http://europa.eu/youreurope/citizens/help/index_hu.htm

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez