Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

Európai Bizottság: új jogszabálycsomag a pénzügyi szektorban

A fogyasztók érdekei a középpontban

2012. július 4., Európai Bizottság
Címkék: fogyasztó pénzügy jogszabály válság pénzügyi szolgáltatás Európai Bizottság
A pénzügyi válság a fogyasztói bizalom válságává lett. Az átláthatóság hiánya, az alacsony kockázati tudatosság és az összeférhetetlenségek nem megfelelő kezelése azt eredményezte, hogy a fogyasztóknak EU-szerte újra és újra olyan befektetési és biztosítási termékeket adtak el, amelyek nem voltak megfelelőek számukra. A fogyasztók pénzügyi szektorba vetett bizalma megingott.
Mindemellett a meglévő jogszabályok nem fejlődtek kellő gyorsasággal ahhoz, hogy le tudják képezni a pénzügyi szolgáltatások egyre növekvő komplexitását.
 
Csak akkor tudjuk kezelni az alacsony fogyasztói bizalom problémáját és teremthetünk szilárd alapot a növekedéshez az EU-ban, ha megtesszük az e hiányosságok megszüntetéséhez szükséges lépéseket. A fogyasztói bizalomhoz és gazdasági növekedéshez közép- és hosszú távon erős, jól szabályozott és a fogyasztók legfőbb érdekét valóban szem előtt tartó lakossági piacokra van szükség. Ezért a Bizottság ma olyan jogszabálycsomagot terjesztett elő, amely a fogyasztók érdekében előírásokat határoz meg és kiskapukat számol fel. A csomag konkrétan új, fogyasztóbarát standardok bevezetését javasolja a befektetésekről szóló tájékoztatás tekintetében, standardokat határoz meg a tanácsadásra vonatkozóan, és megszigorít egyes, a befektetési alapokra vonatkozó szabályokat, hogy gondoskodjon biztonságosságukról.
 
Michel Barnier, a belső piacért és a szolgáltatásokért felelős biztos kijelentette: „Az elmúlt időszak legsúlyosabb pénzügyi válságát követően a pénzügyi szektornak a fogyasztót kell emelnie ténykedései középpontjába. A lakossági termékeknek biztonságosabbá, az azokról nyújtott tájékoztatásra vonatkozó standardoknak egyértelműbbé kell válniuk – a termékek értékesítőinek pedig a legmagasabb standardoknak kell megfelelniük. Ezért e csomagot kizárólag a fogyasztóknak szenteltük, hogy világos és megbízható információk, valamint az ő érdekeinek középpontba helyező szakmai tanácsadás alapján választhassanak pénzügyi terméket.”

A jogszabálycsomag fő elemei

A csomag három jogalkotási javaslatból áll: a lakossági befektetési csomagtermékekkel kapcsolatos kiemelt információkat tartalmazó dokumentumokról szóló rendeletre irányuló javaslatból, a biztosítási közvetítésről szóló irányelv felülvizsgálatából, valamint a befektetési alapok keretében vásárlók védelmének (ezt jelenleg az átruházható értékpapírokkal foglalkozó kollektív befektetési vállalkozásokról (ÁÉKBV) szóló irányelv szabályozza) fokozását célzó javaslatból.

Lakossági befektetési csomagtermékek

A Bizottság lakossági befektetési csomagtermékekre vonatkozó javaslata a befektetést mérlegelő fogyasztóknak nyújtott információk minőségét kívánja javítani. A befektetési termékek összetettek, összehasonlításuk vagy a bennük rejlő kockázatok teljes körének felmérése nehéz lehet.
 
Tekintve, hogy a befektetések gyakran a fogyasztó élete során megtakarított teljes összeg gerincét alkotják, a nem várt kockázatok vállalása és az azokból eredő veszteségek katasztrofális következményekkel járhatnak a fogyasztókra nézve. Mivel a lakossági befektetések piacának volumene eléri a 10 billió eurót, a nem megfelelő vagy rossz termékek vásárlása gyorsan jelentős problémává nőheti ki magát.
 
A bizottsági javaslat célja, hogy a fogyasztók tájékoztatása könnyen érthető formátumban történjen – ennek érdekében a javaslat a termékinformációk olyan új, innovatív standardját vezeti be, amely rövid, érthető nyelvezetű és így sokkal inkább fogyasztóbarát. Ezek az úgynevezett kiemelt befektetői információk. A javaslat értelmében a befektetési termékek minden kibocsátójának (pl. a befektetésialap-kezelőknek, a biztosítóknak és a bankoknak) minden egyes befektetési termék vonatkozásában össze kell állítaniuk a kiemelt befektetői információkat.
 
Minden egyes ilyen dokumentum tájékoztatást nyújt majd a termék fő jellemzőiről, valamint az adott termékben foglalt befektetéshez kapcsolódó kockázatokról és költségekről. A kockázatokra vonatkozó információknak a lehető legegyenesebbeknek és a lehető legjobban összehasonlíthatóknak kell lenniük, anélkül, hogy túlzottan leegyszerűsítenék a gyakran összetett termékeket. A kiemelt befektetői információk minden fogyasztó számára egyértelművé teszik, hogy egy adott termék esetében előfordulhat-e, hogy pénzt veszítenek, valamint azt is, mennyire összetett az adott termék.
 
A kiemelt befektetői információk szerkezetére, tartalmára és megjelenésére közös standardok vonatkoznak. Ily módon a fogyasztók a kiemelt befektetői információk segítségével össze tudják hasonlítani a különböző befektetési termékeket és végül ki tudják választani a szükségleteiknek leginkább megfelelőt.
 
A javaslat a magánnyugdíj-pénztárak mellett a befektetési alapok minden típusa, a biztosításalapú befektetések és a lakossági strukturált termékek esetében írja elő a kiemelt befektetői információkat tartalmazó dokumentum összeállítását.

A biztosítási közvetítésről szóló irányelv felülvizsgálata

A Bizottság a biztosítási közvetítésről szóló irányelv felülvizsgálatára tesz javaslatot – jelenleg ez az irányelv szabályozza az általános biztosítási termékektől, mint pl. a jármű- és a lakásbiztosítás, a befektetési elemeket is tartalmazókig valamennyi biztosítási termék értékesítési gyakorlatát. A fogyasztók gyakran nincsenek tisztában a biztosítási fedezet vásárlásához kapcsolódó kockázatokkal. Miközben a biztosítások értékesítése kapcsán elengedhetetlen lenne a pontos szakmai tanácsadás, a legfrissebb felmérések szerint a biztosítási termékek több mint 70%-át megfelelő tanácsadás nélkül értékesítik. A jelenlegi uniós jogszabályok nem foglalkoznak részletekbe menően a biztosítási termékek értékesítésével, a szabályok tagállamonként különbözőek és kizárólag a közvetítőkre alkalmazandók.
 
A Bizottság javaslatának célja a fogyasztók védelmének javítása a biztosítási ágazatban, a biztosítási értékesítések teljes skálájára vonatkozó közös standardok létrehozása és megfelelő tanácsadás biztosítása révén. Ennek érdekében javítja az átláthatóságot és azonos versenyfeltételeket alakít ki a közvetítők, illetve a biztosítótársaságok általi értékesítésekhez

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez