Keresés a tartalomban:
Pénzügyek

EP: alapvető banki szolgáltatásokat mindenkinek!

2012. július 6., Európai Parlament/EUvonal
Címkék: bankszámla Európai Unió Európai Bizottság fizetési számla számlanyitás banki szolgáltatások
Az Európai Parlament mindenkinek biztosítaná az alapvető banki szolgáltatásokhoz való hozzáférést az Európai Unióban.
Felmérések szerint az uniós fogyasztók 7 %-a, azaz 30 millió 18 éven felüli európai nem rendelkezik bankszámlával. Ezen 30 millió, „bankszámla nélküli” polgár közül a becslések szerint körülbelül 6,4 millióan nem merik igényelni a bankszámlát, jóllehet szeretnének nyitni egyet, vagy megvonták tőlük a számlanyitás lehetőségét.
 
A bankszámla-nélküliség tekintetében az uniós helyzet igen változatos és különösen ellentétes az EU12 és az EU15 között: az EU12 felnőtt népességének átlagosan 91 %-a rendelkezik bankszámlával az EU15-beli 97 %-hoz képest. Románia és Bulgária esetében a válaszadók nagyjából felének nincs bankszámlája.
 
A bankszámla hiánya jelentős hátrányt okoz a bankszámla nélküli fogyasztók számára, a pénzforgalmi szolgáltatások alkalmi használata által jelentett magasabb költségek és a potenciálisan olcsóbb online árukhoz és szolgáltatásokhoz való hazai vagy határon túli hozzáférés hiánya miatt. A bankszámla nélküli fogyasztók valószínűleg problémákkal szembesülnek a foglalkoztatás, az ingatlanbérlés, és a munkabér vagy juttatások kézhezvétele kapcsán is. A tanulás, gyakornokság vagy (átmeneti) foglalkoztatás céljából határokon túlra kerülő egyének is találkozhatnak mindezen problémákkal, mert valószínűsíthetően megtagadják tőlük a számlanyitást a lakóhelyre hivatkozva.
 
Az EP július 4-én elfogadott állásfoglalásában azt javasolja, hogy mindenkinek biztosítsák az alapvető banki szolgáltatásokhoz való hozzáférést az EU-ban. A képviselők szerint azért van szükség uniós jogszabályra, mert az Európai Bizottság korábbi ajánlásai csak néhány országban hozták meg a kívánt eredményt. Mások szerint viszont a bankokra kell bízni, hogy kit szeretnének ügyfélnek megnyerni.
 
Jelentésében Jürgen Klute azt javasolta, hogy a bankok ne utasíthassanak el fizetési számlát nyitni szándékozó ügyfeleket azért, mert alacsony a jövedelmük, hitelük vagy adósságuk van. A bankoknak biztosítaniuk kellene azt is, hogy az alapvető fizetési számla a legolcsóbb opció legyen az alapvető tranzakciók bonyolításához.
 
Az EP arra kérte fel az Európai Bizottságot, hogy 2013 januárjáig nyújtson be egy olyan irányelvjavaslatot, amely az összes, EU-ban legálisan élő személy számára biztosítaná az alapvető fizetési szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Az alapvető fizetési számlával utalni, utalást fogadni és vásárolni lehetne.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez