Keresés a tartalomban:
Kitekintő

300 ezer eurós büntetés az Apple-nek

2012. július 6., It-business/Reuters
Címkék: Apple garancia garanciális eljárás Európai Unió bírósági eljárás büntetés
Pénzbüntetéssel és akár az országból való kitiltással fenyegeti az olasz trösztellenes hatóság az Apple-t, amennyiben az nem változtat garanciális eljárásán. Az olasz hatóságok szerint az Apple által nyújtott garanciális feltételek nem felelnek meg az Európai Unióban megkövetelt formának, ezzel jelentős károkat okozva a vásárlóknak.
Az olasz szabályozás szerint a gyártónak kétéves teljeskörű garanciát kell nyújtania termékeire, ingyenesen, amelynek az Apple jelenlegi üzletszabályzata nem tesz eleget. Az gyártó jelenlegi gyakorlata szerint kétéves garanciát nyújt a vásárlóknak olyan problémákra, amelyek a kézhezvételkor jelentkeznek, valamint egyéves ingyenes garanciát nyújt a használat során felmerülő problémákra. Ezen felül a vásárlók az Apple Care programmal további két- illetve hároméves periódusra vásárolhatnak garanciát a készülékeikre.
 
Az olasz hatóság szerint a gyakorlattal az Apple megkárosítja ügyfeleit, mivel azok gyakran nincsenek tisztában jogaikkal, így történhet meg, hogy - a trösztellenes hatóság szerint - olyasmiért fizetnek, ami a törvény szerint ingyenesen jár. A mostani vita nem minden előzmény nélkül való, az Apple tavaly már kénytelen volt egy 900 ezer eurós büntetést megfizetni a garanciális eljárásban tapasztalt törvénytelenségek miatt. Az akkori büntetés után a hatóságok felszólították a céget, hogy hozza összhangba gyakorlatát a helyi szabályozással vagy további büntetésekre számíthat.
 
A mostani fenyegetés az után történt, hogy a hatóságok megvizsgálták a változtatásokat, ám azokat nem találták elégségesnek, így ismét felszólították a céget a jogkövető magatartásra. Az Apple-nek 30 napja van változtatni vagy újabb 300 ezer eurós büntetésre számíthat, illetve a hatóságok 30 napra megtilthatják a kereskedelmi tevékenység végzését a cég számára. A trösztellenes hatóság nyilatkozata szerint amennyiben az Apple nem veszi figyelembe az olasz törvényeket azt kockáztatja, hogy véglegesen kitiltják az országból.
 
Az amerikai cég természetesen mindkét döntést megfellebezte és akár bíróságra is megy igazának védelmében. Egy bírósági döntés mindenképpen nagy hatással lehet az Apple európai tevékenységére, hiszen a garanciával kapcsolatos szabályozás az Unió minden országán belül egységes, ezért a most folyó vitát nem csupán az olasz hatóságok kísérik nagy figyelemmel.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez