Keresés a tartalomban:
Jog

Már nem „szórakozhatnak” velünk az ügyfélszolgálatok!

2014. január 15., Sz.Z.A.
Címkék: ügyfélszolgálat fogyasztó fogyasztóvédelem közszolgáltató telefonos ügyfélszolgálat
Néhány napja a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatán öt percen belül jelentkeznie kell az ügyintézőnek. Azon szolgáltatók, akik ezentúl is gátlástalanul szórakoznak a hozzájuk nyílván nem jókedvükben, hanem valami fontos ügyben forduló fogyasztókkal, több milliós bírsággal számolhatnak. Ezen felül a kormány megtiltotta a közszolgáltatóknak, hogy a sárga csekkel történő befizetéseket, illetve a számla nyomtatott példányának egyszeri kiadását külön díjhoz kössék.
Szathmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkára szerint korszakváltásnak vagyunk tanúi a honi fogyasztóvédelemben. Ennek egyik jelének tartja, hogy nagy sokára valamelyest sikerült megfékezni az elszemtelenedett közszolgáltató cégeket.
 
Előzmény, hogy tavaly ősszel a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosítását elfogadta a parlament. A módosítás hangsúlyos eleme lett a kiszolgáltatott fogyasztói rétegek helyzetének javítása. Ennek jegyében érték el, hogy január 13-tól a közszolgáltatók telefonos ügyfélszolgálatán öt percen belül jelentkeznie kell az ügyintézőnek! Immár több milliós bírságra számíthatnak azok a szolgáltatók, amelyek a rendelkezést nem tartják be. „Több tízezer vagy százezer magyar állampolgár idegrendszerét tudjuk ezzel kímélni" – fogalmazott az államtitkár.
 
Kiemelte: a módosítás legjelentősebb része az állami fogyasztóvédelmi intézményrendszer megteremtését szolgálta. Megtiltották a közszolgáltatóknak, hogy a sárga csekkel történő befizetéseket, illetve a számla nyomtatott példányának egyszeri kiadását külön díjhoz kössék. Január 13-tól a számlákról a lakosság is több információhoz juthat.
 
Az új szabályozás szerint a fogyasztóvédelmi hatóság már az első esetben bírságot szab ki, ha például idősekkel vagy fogyatékossággal élőkkel szemben jogsértést tapasztal. Szathmáry egy másik, januárban hatályba lépett módosításra utalva arról is szólt, hogy az újabb fogyasztói csoportok létrehozását megtiltották, s az új szabályozás alapján a 2012. január elseje előtt alakult csoportokat be kell jelenteni a fogyasztóvédelmi hatóságnál. A termékbemutatókra szintén új szabályok vonatkoznak. Ezeknek a megtartását a települések jegyzőinél be kell jelenteni. Február 1-től a legnagyobb kereskedelmi egységeknek fogyasztóvédelmi referenst kell alkalmazniuk.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez