Keresés a tartalomban:
Életmód

A veszélyes műanyagokat be kellene tiltani

A műanyagszemét 25 százalékát hasznosítják újra

2014. január 15., Európai Parlament/SV
Címkék: Európai Parlament műanyag hulladék nejlonzacskó hullladék ujrahasznosítás környezetvédelem műanyag
Bizonyos nejlonzacskókat és a legveszélyesebb műanyagokat 2020-ig be kellene tiltani, hogy csökkenjen a környezetbe jutó műanyaghulladék mennyisége, fogalmazott állásfoglalásában az Európai Parlament. A képviselők szerint az Uniónak kötelező érvényű műanyaghulladék-újrahasznosítási célokat is meg kell fogalmaznia.

A képviselők uniós lépéseket várnak a szemét összegyűjtése, feldolgozása és újrahasznosítása terén annak érdekében, hogy ne öntse el a műanyaghulladék a természetet.

A Bizottság megoldási javaslataira reagáló parlamenti állásfoglalásban a Parlament leszögezi: a környezetre káros műanyaghulladék felhalmozódása egyrészt a hulladékokra vonatkozó uniós szabályzás erélytelen betartatásának, másrészt pedig a konkrétan ezen anyagokat érintő EU-szabályzás hiányának következménye.
 
„A Parlament megmutatta, mit lehet tenni a műanyagszeméttel, amely mind a környezetre, mind az egészségre káros hatással van. Meg kell változtatnunk a kialakult rossz szokásokat, és a gyártástól a szeméttelepig felelősséget kell vállalnunk az általunk használt termékekért. Ha jól kihasználjuk a termékeket és a lehető legnagyobb mértékben újrahasznosítjuk őket, akkor egy körkörös gazdaság jön létre, amely munkahelyteremtés mellett a tengerek és a termőföld tisztaságát is javítja" - fogalmazott a témáért felelős Vittorio Prodi olasz szocialista képviselő, akinek jelentését kézfeltartásos szavazással fogadták el.
 
A képviselők javaslata szerint az uniós jogszabályoknak tartalmaznia kellene, hogy a keletkező hulladék legalább 80 százalékát szelektíven kell összegyűjteni. Az újrafeldolgozhatóság kötelezően alkalmazandó kritériumainak, a begyűjtés és szétválogatás új szabályainak egyenlő versenyfeltételeket kell teremtenie az Unióban. A képviselők szerint a műanyag csomagolóanyagokból keletkező hulladék kezelésének szabályai is felülvizsgálatra szorulnak.
 
Újrafeldolgozás és komposztálás
 
A Parlament idén javaslatot vár a Bizottságtól az újrafeldolgozható és újrahasznosítható műanyagszemét lerakásának 2020-ig fokozatosan bevezetendő betiltásáról. A képviselők nem támogatják az ilyen hulladék elégetését sem, és energetikai hasznosítását is csak abban az esetben, ha minden egyéb lehetőség kimerült.
 
A képviselők szerint a legveszélyesebb műanyagokat egyszerűen be kell vonni a piacról. Az egyszer használatos nejlonzsákokat fokozatosan ki kell vonni a forgalomból. Hathatósabb lépéseket sürgetnek a törvénytelen hulladékexport és hulladéklerakás ellen.
 
Jelentős kiaknázatlan gazdasági potenciál
 
A képviselők kiemelték: a műanyaghulladék újrafeldolgozásában rejlő gazdasági lehetőség még mindig nagyrészt kiaknázatlan. Jelenleg a műanyagszemét pusztán 25 százalékát hasznosítják újra. A hulladékra vonatkozó EU-szabályzás teljes körű alkalmazása évi 72 milliárd euró megtakarítást eredményezne, amely 42 milliárd euróval emelné az uniós hulladékkezelő és feldolgozó üzemek éves forgalmát. Mindez 2020-ig több mint 400 ezer új munkahelyet jelentene, mondták a képviselők.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez