Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Egészségkárosodást okoz az éjszakai munka

40 százalékkal nőhet a stroke és a szívroham esélye

2014. január 22., Faludi Linda
Címkék: jetlag éjszakai munka stroke szívroham immunrendszer alvás ébrenlét
Mindenki megtapasztalhatja, milyen rosszullétet okozhat, ha kizökken a bioritmusából éjszakai munka vagy időzónákon átívelő repülőút miatt. Most már azt is tudjuk, hogy miért. A University of Surrey alváskutató laboratóriumának munkatársai különleges kísérlettel igazolták: az éjszakai műszakos munka és a jetlag mérhető károkat okoz a szervezetben.
Az emberi szervezetben működnek úgy nevezett időzített gének, amelyek a bioritmusunknak megfelelő jeleket küldenek. Ha kizökkenünk a természetes alvás-ébrenlét ciklusból, ezeknek a géneknek a 97 százaléka nem „kapcsol be” időben.
 
A Surrey-i Egyetem kutatói huszonkét önkéntest vontak be kísérletükbe, akik a következő napokban természetes fény nélkül, 28 óráig tartó mesterséges nappalokat vészeltek át. Alvási ciklusukat minden nap négy órával tolták el, a kísérlet végére a normálisnál 12 órával később,
 
nappal kellett aludniuk.
 
A kísérlet végeztével a kutatók vérmintákat gyűjtöttek a résztvevőktől és elemezték azok tartalmát. A Business Insider tudósítása szerint az eredmények megmutatták: szinten minden, napszakhoz kötött gén abnormálisan működött, gyengítve az immunrendszert.
 
Ezzel tudományos magyarázatot kaptunk arra, miért nőhet akár 40 százalékkal a szívroham és a stroke esélye azoknál, akik rendszertelenül, vagy gyakran éjszakai műszakban dolgoznak.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez