Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Tiltanák az új GMO kukorica bevezetését az európai képviselők

2014. január 17., Európai Parlament/FL
Címkék: GMO kukorica génmódosított kukorica Európai Parlament
Az európai parlamenti képviselők megtiltaná a Pioneer 1507 nevű, génmódosított kukorica termesztését, mert attól tartanak, hogy a rovaroknak ellenálló pollenje árthat az egyébként hasznos lepkéknek is. A képviselők megpróbálják rávenni a miniszterek tanácsát arra, hogy ne adja ki az engedélyt és az Európai Bizottságot arra bíztatják, hogy a kockázatfelmérés előtt semmilyen GMO variánsnak ne adjon engedélyt.
A Pioneer 1507 jelzésű kukoricát genetikailag módosították úgy, hogy ellenállóbb legyen a kártevőkkel szemben, ez a tulajdonsága azonban az Európai Parlament szerint több lepkefajt is veszélybe sodorhat. A képviselők jelentős többséggel szavazták meg a kukorica termesztésének tiltásáról szóló javaslatot, amelyet továbbítanak a Minisztertanácsnak és az Európai Bizottságnak is.
 
A képviselők szerint a tiltásra azért van szükség, mert a génmódosított kukorica bevezetésével a bizottság elveszítené az ellenőrzést a természet GMO- szennyezésének korlátozása felett. Emellett a bizottság a jelenlegi törvényi feltételek mellett nem tudná megvédeni az érintett ökoszisztémákat, illetve földrajzi régiókat.
 
Az Európai Parlament kiemelte, hogy a Pioneer 1507-et az Egyesült Államokban és Kanadában a glufozinát nevű növényvédő hatóanyagra rezisztens fajtaként reklámozzák. Ugyanakkor az EU már most is a reprodukciós folyamatokra nézve toxikusnak tekinti a glufozinátot és 2017-től teljesen betiltja használatát a közösség területén.
 
Az Európai Élemiszerbiztonsági Hivatal, az EFSA 2012-ben leszögezte: nem ért egyet a Pioneer állításával, miszerint a 1507 típusú kukorica pollenje csak elhanyagolható kockázatot jelent a lepkefélékre nézve.
 
Az EU utoljára 2010-ben engedélyezte génmódosított termény bevezetését, Amflora nevű burgonyafajtát azonban 2013 decemberében egy európai bírósági döntést követően kivonták a forgalomból. Jelenleg az egyetlen, engedélyezett GMO termény a Monsanto MON 810 jelzésű kukoricafajtája, az engedély megújításával kapcsolatos döntés azonban évek óta függőben van .

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez