Keresés a tartalomban:
Jog

Fogyasztói csoportok: szigorú, új szabályok

Nem lehet nyilvános felhívás útján új tagokat toborozni

2014. január 15., GVH/SV
Címkék: fogyasztói csoport GVH kölcsön hitel fogyasztóvédelem jogszabály
A GVH számos korábbi versenyfelügyeleti eljárás során állapította meg, hogy tévesen keltették azt a hatást a fogyasztói csoportok működtetőinek, szervezőinek hirdetései, hogy hitelt/kölcsönt kínálnak. A minél hatékonyabb fellépés érdekében pedig a GVH támogatta a rendőrség fellépését és a fogyasztói csoportok működtetői, szervezői tevékenységének szabályozását is.
A 2014. január 1-jétől életbe lépő új szabályok kapcsán változatlan (2012. január 1-jétől), hogy nem hozható létre új csoport. A meglévő csoportok működhetnek, de 2014. január 1-jétől csak kieső tag helyére állhat új tag.
 
A fogyasztói csoportok hirdetései korábban rendszerint bulvárlapokban, ingyenes reklámkiadványokban jelentek meg. 2014. január 1-jétől nem lehet nyilvános felhívás útján tagokat toborozni!

Az új rendelkezéseket egyrészt a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV. törvény 16/B. §- a rögzíti, másrészt a fogyasztói csoportok szervezését, működését 2014. január 1-jétől speciális jogszabály is szabályozza. Az 530/2013. (XII.30.) Korm. rendelet  alapján a fogyasztói csoportot működtető vállalkozás tevékenysége folytatását a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál köteles bejelenteni. A rendeletben találhatók - többek között - a kiválasztásról, számlákról szóló tájékoztatás, felmondás szabályai.
 
További részletek: http://www.nfh.hu/magyar/informaciok/hirek/hirek_140106_1.html
 
A fenti előírások azokra a fogyasztókra is vonatkoznak, akik 2014. január elsejét megelőzően léptek be a 2012. január elsejét megelőzően létrehozott fogyasztói csoportba.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez