Keresés a tartalomban:
Autó

A legbiztonságosabb autók

2014. január 13., Origo/SV
Címkék: autó törésteszt biztonság Euro NCAP
A járművek balesetbiztonságával foglalkozó független szervezet, az Euro NCAP idén is megnevezte az előző esztendő legbiztonságosabb autóit. Összesen hét kategóriában hirdettek győztest. A törésteszteket végző Euro NCAP-nél egy kínai autó – a Qoros 3 szedán kapta a legmagasabb összpontszámot.






A Qoros márka felépítésében a legjobb német autóipari mérnökök vettek részt. A Qoros 3 előtt egyetlen kínai autó sem került az ötcsillagos eredmény közelébe, a tavalyi remeklés az összetett mellett a kis családi autók kategóriájában is első helyet hozott a Qorosnak. Felnőttvédelme 95, gyermekvédelme 87 százalékos, a gyalogosbiztonságra 77, a biztonsági kiegészítőkre pedig 81 százalékot kapott.

A szuperminik, vagy ahogy mi ismerjük őket, a kisautók között a Renault Zoe volt a legjobb 2013-ban, ami azért különösen nagy szó, mert elektromos autóról van szó. A kis egyterűek versenyében két győztest hirdettek, a Kia Carens és a Ford Tourneo Connect megosztva szerezték meg az első helyet, a nagy családi autók között a Lexus IS 300h bizonyult a legbiztonságosabbnak.
A kis 4x4-es terepjárók között a Jeep Cherokee-t hozták ki elsőnek, míg a prémiumautóknál az új, dízelmotorral is kapható Maserati Ghibli érte el a legjobb eredményt. 2013-ban egyébként nem sokat változott az Euro NCAP tesztelési rendszere, csupán technikai jellegű módosítás történt a gyerekülésekkel kapcsolatban.
Az idén valamivel komolyabb változás jön, de fenekestül ez sem forgatja majd fel az eredményeket. Az értékelésben az idei évtől kezdve az automatikus vészfékező, a sávelhagyásra figyelmeztető és sávtartó rendszerek teljesítménye is megjelenik, vagyis a "biztonsági kiegészítők" kategória kap nagyobb súlyt.
 
A tesztelés jellege ugyanakkor nem változik, az Euro NCAP így továbbra sem követi az amerikai törésteszteket végző IIHS gyakorlatát. A tengerentúli szervezet 2012-ben végezte el először új típusú töréstesztjét, amelynek során negyedátfedéssel vezették az autókat nem deformálódó akadálynak. Ezzel olyan balesetet szimulálnak, amely kitérő manőverek során következhet be, és amely a kritikusok szerint sokkal gyakoribb azoknál az eseteknél, mint amelyekre az Euro NCAP teszteli az autókat.
 
A két módszer közötti különbséget jól jelzi, hogy amikor az IIHS először tesztelte az Euro NCAP-nél kiváló minősítést kapott autókat negyedátfedéses ütközéssel, a prémiummodellek közül több is megbukott a teszten, a Volkswagen CC-nek még az ajtaja is leszakadt. A negyedátfedéses ütközés miatt az IIHS tesztje szakértők szerint jelenleg átfogóbb képet ad az Euro NCAP vizsgálatainál, de erre kár lenne bármit is alapozni: a gyártók mindkét nagy piacon autóik olyan verzióit forgalmazzák, amelyek a helyi előírások szerint hozzák a maximumot.
 
Emiatt sok szakmai szervezet is régóta szorgalmazza, hogy a vásárlók és főleg a biztonság növelése érdekében a két szervezet egységesítse feltételeit, erre azonban az idén még biztosan nem kerül sor.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez