Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Káros lehet a Biszfenol A

2014. január 29., Faludi Linda
Címkék: bizsfenol A máj vese műanyagpalack egészségkárosítás vegyianyag EU EFSA BPA
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) konzultációt kezdeményez a tagállamok körében, miután áttekintette a biszfenol A (BPA) egészségre gyakorolt hatására vonatkozó tudományos kutatásokat és elismerte: egészségkárosító hatású lehet a vegyianyag. Az EU illetékesei március 13-ig várják minden érintett véleményét a csomagolóanyagokban és polikarbonát palackokban található vegyianyagról.
Az EFSA 2012-ben kezdte meg a BPA egészségre gyakorolt hatásának teljes felülvizsgálatát, amelynek keretében most nyílt konzultációt kezdeményez az érintettek körében. A hatóság 450, a BPA hatásairól szóló tanulmányt hasonlított össze, hogy felderítse az újrahasznosítható műanyagpalackok és csomagolóanyagok gyártása során használt monomer hatásait. A közelmúltban publikált vélemény első vázlata szerint az EU elismeri: a BPA károsíthatja a májat és a vesét és negatív hatást gyakorolhat az emlőmirigyre.
 
Az emésztőrendszer, a szív-és érrendszer, az idegrendszer, a szaporítószervek valamint a rák kialakulásának tekintetében egyelőre nem áll rendelkezésre egyértelmű negatív bizonyíték, azonban a hatóság megfogalmazása szerint a potenciális hatások aggodalomra adhatnak okot.
 
Az EFSA szakértői a jelenlegi mennyiség tizedére, testsúlykilogramonként 0,05 milligramról 0,005 milligramra csökkentenék a tolerálható napi bevitel (TDI) értékét. Az EFSA ugyanakkor kiemeli, hogy az egészségügyi kockázatok minden korcsoportban jelentősen a megengedett érték alatt maradnak.

A biszfenol A

A BPA a polikarbonát gyártásában évtizedek óta használt vegyianyag. A polikarbonátgyártás robbanásszerűen növekedett az utóbbi két évtizedben, ezt az áttetsző, rendkívül erős műanyagot az autógyártás mellett az elektronikában és az építőiparban is használják, többek között üdítős palackok, DVD és CD tokok gyártásában.

Az Európai Bizottság 2011 márciusában tiltotta be a BPA-t tartalmazó cumisüvegek gyártását, az akkori megfogalmazás szerint a „fejlődésre, immunrendszerre és tumorok kialakulására gyakorolt hatása kapcsán”. A szervezet akkor is döntött a korábban biztonságosnak mondott TDI felülvizsgálatáról, annak ellenére, hogy tartották magukat a véleményükhöz, miszerint az átlag európai polgár szervezetébe az akkor megengedett napi 0,05 milligramnál jóval kevesebb BPA jut.
 
Ugyanakkor Zsarnovszky Attila, a Szent István Egyetem adjunktusa, a terület szakértője már 2008-ban elmondta, hogy kutatásai szerint a biszfenol hatása nem egyenesen arányos a dózissal. Az anyag ugyanis rendkívül alacsony mennyiségben is káros lehet, csakúgy, mint magas dózis esetén. Akkor csak az amerikai kontinensen kezdődtek meg a BPA használatát érintő korlátozások.
 
A szakértő akkori nyilatkozata szerint az EFSA nem vette számításba, hogy a BPA ugyan gyorsan kiürül a szervezetből, de sokszor azonnal pótolják is, akár már az anyatejjel, mivel a BPA az ivóvízig is eljut. Az amerikai gyerekeken végzett felmérések azt mutatták, hogy már kicsi korban is veszélyes szintet érhet el a BPA szintje a szervezetben.

A kutatások szerint a BPA folyadék hatására kis mennyiségben kioldódhat a műanyag tároló edényekből, a szervezetbe jutva pedig befolyásolja az ösztrogén háztartást, az immunrendszert és az energiafelhasználást is. Több kutató, köztük Zsarnovszky Attila úgy véli, hogy a széles körben tapasztalható elhízás, valamint a termékenység csökkenése jórészt a BPA elterjedésének tudható be.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez