Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

NFM: 60 napra csökkenhet a türelmi idő

2011. január 12.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint kezelhetetlenné váltak az egyes fogyasztók egyösszegű tartozásai, így elképzelhető az ellátásból való kikapcsolás türelmi idejének lerövidítése, mivel az eddigi türelmi idő túl hosszú.
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a szolgáltatói tárgyalások és a szociális területen dolgozó szervezetek visszajelzése alapján döntött úgy, hogy a gyakorlati végrehajtás tapasztalatait figyelembe véve javaslatot tesz a földgázellátásról szóló törvény és a villamos energiáról szóló törvény lakossági felhasználóknak az energiaellátásból történő kikapcsolására vonatkozó rendelkezéseinek módosítására - szól a minisztérium közleménye.

Ezeknek a javaslatoknak az értelmében – azok országgyűlés általi elfogadása után – a lakossági felhasználók lejárt tartozás miatti kikapcsolásának türelmi ideje a jelenleg hatályos 90 napról – a korábbi közüzemi rendszerben is alkalmazott – 60 napra csökken.

A közlemény beszámol arról, hogy a gyakorlati tapasztalatok szerint, a hatályos előírásoknak köszönhetően olyan mértékben nőtt az egyes lakossági fogyasztók egyösszegű tartozásának mértéke, hogy azt már a szociálisan rászorulók megsegítésére specializálódott szervezetek közreműködésével sem lehetett kezelni, kiegyenlíteni. A módosítások legfontosabb célja ezen a tartozás felhalmozásnak a megakadályozása.

A szociális ellátórendszerben dolgozó szervezetek visszajelzései szerint a jelenlegi 90 napos kizárási moratórium túlságosan hosszú. Azonban tapasztalataik szerint, ha időben megtörténik a kapcsolatfelvétel a fizetési nehézségekkel küszködő fogyasztók és a szociális ellátórendszer képviselői, vagy a karitatív szervezetek között, akkor megvan az esélye annak, hogy azt a kisebb adósságot a háztartás rendelkezésére álló pénzügyi erőforrások jobb beosztásával, és az ahhoz való esetleges hozzásegítéssel fel lehessen dolgozni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítására is javaslatot tett vonatkozó előterjesztésében. A védendő fogyasztókra vonatkozó rendelkezések módosítása értelmében, a szabályozási célnak megfelelően, kizárólag azon fogyatékkal élő fogyasztók élveznek majd a kikapcsolással szemben teljes védelmet, akiknek élete vagy egészsége közvetlenül és igazoltan függ a villamosenergia-ellátás biztosításától. A földgázellátásban ilyen jellemzőkkel bíró fogyasztói kör nincs.

A szociálisan rászoruló fogyasztók védelme a kormány elképzelései szerint a jövőben az előre fizető mérők biztosítása útján és az átalakított lakásfenntartási támogatási rendszer működtetése révén fog megvalósulni.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez