Keresés a tartalomban:
Elektronika

Rossz minőségű tintapatronok

2013. január 17., MTI/MATUSZ
Címkék: tintapatron nyomtató hamisítás nemzetközi szabadalom MATUSZ
A Magyar Tintapatron és Tonerkazetta Újrahasznosítók Szövetsége (MATUSZ) a nyomtató kellékanyagok hazai piacán folyó tisztességtelen verseny miatt kért segítséget az Európai Tonerkazetta és Tintapatron Újragyártók Szövetségétől.

ISO 19752

Számos nyomtató gyártó által használt szabvány, a lapkapacitás adatokat 5% fedettség mellett adja meg. Magas tanúsítási költsége miatt az újragyártott termékek esetében kevésbé elterjedt.

STMC

Az STMC szabvány a monokróm tonerkazetták lapkapacitásának meghatározására szolgáló hiteles mérési folyamat. Alkalmazásával nemcsak a kazetta élettartamát, de a minőségét is tesztelni lehet. A világon számos vállalat alkalmazza az STMC szabványt, mindegyiküket a világ 25 külső független auditorának valamelyike képezte és auditálta a tanúsítvány megszerzése előtt.

DIN 33870

Az új szabványban fontos változás, hogy a z előző DIN szabvánnyal ellentétben külső auditáláshoz kötött a megszerzése, tehát megszűnik a szabvánnyal való visszaélés lehetősége.
A szervezet közleményében kiemeli, hogy az illegális importáruk nemzetközi szabadalmakat sértenek, környezetszennyezők, forgalmazásuk jogi következményekkel járhat, és hosszú távon munkahelyek megszűnéséhez vezethet Magyarországon.
 
A szövetség szerint a többnyire silány minőségű klón tintapatronokkal és tonerkazettákkal kereskedők nincsenek tisztában azzal, hogy az általuk vásárolt és később forgalomba hozott termékek legtöbbször utángyártott klónok, amelyek az eredetinek csupán másolatai, és forgalmazásuk törvénybe ütköző lehet. Ez nem mentesíti őket a büntetőjogi felelősség alól, szabadalmi kártérítési kötelezettséget, illetve akár börtönbüntetést is kaphatnak érte.
 
Bár egészen a közelmúltig maguk a nyomtatógyártók sem érvényesítették kellő aktivitással szabadalmi jogaikat bizonyos piacokon, ez a helyzet mára megváltozott. Az utóbbi hónapokban számos európai forgalmazónak kellett a klónok forgalmazásából eredő jogi következményekkel szembenéznie.

Tonerkazetta kapacitás szabványok


Jelenleg 3 szabvány létezik a (monokróm) tonerkazetta kapacitás mérésre. Bár a mérési módszerek eltérnek, mindegyik jó becslést ad a kazetta kapacitásáról, gyakorlatilag bármelyik elfogadható eredményt nyújt.A szabványok által megadott kapacitás adatok minden esetben csak az adott fedettség (általában 5%) esetén igazak, ha többet nyomtatunk egy lapra, akkor nő fedettség és több festék is fogy, tehát hamarabb ki is fogy a kazetta.
A legtöbb kazetta gyártó (nyomtató gyártók, és kazetta újragyártók is) egyetértenek abban, hogy a fogyasztó érdeke, hogy a tonerkazetta kapacitás mérése valamilyen szabvány alapján történjen.
A szabványnak való megfelelőség a hozzá tartozó logóról könnyen ellenőrizhető. A tanúsított cégeket az INTERNATIONAL IMAGING TECHNOLOGY COUNCIL nyílvántartja és ellenőrzi, így a logóval visszaélés nem lehetséges. Az adatbázis nyílvánosan ellenőrizhető: http://www.i-itc.org/stmcompanies.htm

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez