Keresés a tartalomban:
Életmód

Káros vegyi anyagok a ruhákban

2013. január 24., Élelmiszer Online
Címkék: méreg veszélyes anyag gyerekruha hormon rákkeltő anyagok Greenpeace
Rákkeltő, valamint a hormonrendszert károsító vegyi anyagokat találtak a legnagyobb divatcégek ruháiban egy vizsgálat során. A Greenpeace 27 országban több mint húsz ruhamárkát vizsgált meg. Magyarországon négyet ellenőriztek, ebből háromban találtak káros anyagokat.
„Jellemzően női és gyerekruhákat, illetve alsóneműket vizsgáltunk, ezért is volt ijesztő, hogy Magyarországon éppen egy pakisztáni gyerekfarmerben találtunk veszélyes anyagokat” – mondta az M1 Híradóban Simon Gergely, a Greenpeace Hungary vegyi anyag szakértője. Polókban, pulóverekben és farmerekben is felfedeztek hormonkárosító és rákkeltő anyagokat.
 
A Greenpeace kampánya nyomán a legnagyobb divatcégek vállalták, hogy 2020-ig végleg kivonják a ruhagyártás során használt veszélyes vegyi anyagokat.
 
Kecskés Gabriella allergológus felhívta a figyelmet: a legtöbb szülő a mosóport hibáztatja, a ruhában lévő festékre kevesen gondolnak, pedig a szakember szerint elkerülhetetlen, hogy a káros anyagok bekerüljenek a szervezetbe.
 
A szakember azt tanácsolja, hogy ha olyan ruhát szeretnénk vásárolni, amely a lehető legkevesebb vegyi anyagot tartalmazza, akkor válasszunk világosabb színű darabokat, az új ruhákat pedig feltétlenül mossuk ki az első hordás előtt.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez