Keresés a tartalomban:
Szolgáltatás

Csökkenő kiskereskedelmi forgalom

2013. január 25., MTI
Címkék: élelmiszer kiskereskedelemi forgalom KSH
Tavaly novemberben 4,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi értékesítés volumene, ebben most is az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek, az üzemanyagtöltő állomások, a bútor- és műszakicikk-üzletek, valamint a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletek eladásainak visszaesése volt meghatározó - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
A kiskereskedelmi forgalom tavaly az első tizenegy hónapban 2 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben 2012. novemberben 692 milliárd forint, az első tizenegy hónapban 7416 milliárd forint értékű volt a forgalom. Októberben a kiskereskedelmi értékesítés volumene 3,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A kiskereskedelmi forgalom volumene 2011 novemberében még 1,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.
 
Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene novemberben 2, az év első tizenegy hónapjában 0,6 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva
 
. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene novemberben 7,7, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Novemberben a legnagyobb mértékű, 16,2 százalékos visszaesés a bútor-, műszakicikk-üzletekben következett be. A forgalom az előző évinél 8,7 százalékkal volt kisebb a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk kiskereskedelemben, 7 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli-, illetve 2,3 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes üzletekben. Ugyanakkor növekedést mértek a kisebb súllyal rendelkező üzletek közül az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászati termék-, valamint a használtcikk-üzleteknél.
 
Az illatszerboltoknál 4,4 százalékos, a gyógyászati terméket forgalmazóknál 4,1, a használtcikk-üzleteknél pedig 0,7 százalékos volt a növekedés. Folytatódott a dinamikus bővülés az árucikkek széles körére kiterjedő, de összességében csekély súlyú csomagküldő és internetes kiskereskedelemben, ahol a növekedés 23,6 százalékos volt.Tovább csökkent az üzemanyagtöltő állomások forgalma: az eladások novemberben 1,1, az első tizenegy hónapban 3 százalékkal mérséklődtek. Az előző hónaphoz képest novemberben - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem értékesítése 0,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemé 1,1 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-kiskereskedelemé 2 százalékkal nőtt.
 
Az Eurostat január 8-án megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások 2012 novemberében az Európai Unió 27 tagállamában 1,3 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,6 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Novemberben az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok tíz tagállamban bővülést, tizenkettőben csökkenést mutattak. Az unió - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 2,5 százalékkal nőtt, Németországban 0,9, Franciaországban 1,1 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai novemberben 6,2, az első tizenegy hónapban összességében 2,5 százalékkal maradtak el az előző év azonos időszakától.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez