Keresés a tartalomban:
Autó

PSZÁF: szigorúan szabályozott bonus-malus

2013. január 24., PSZÁF
Címkék: PSZÁF kgfb biztosító bonus-malus
A jogszabályok által meghatározott bonus-malus rendszer előírásainak betartatása érdekében több biztosítóval szemben intézkedést hozott a PSZÁF. A felügyeleti intézkedések – az ezekről megjelent félrevezető állításokkal szemben – önmagukban díjemelkedést nem idéznek elő.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) határozataiban 6 biztosítónak – Allianz Hungária Biztosító Zrt., Generali-Providencia Biztosító Zrt., K&H Biztosító Zrt., KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület, Magyar Posta Biztosító Zrt., WÁBERER Hungária Biztosító Zrt. – megtiltotta, hogy kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díjhirdetéseikben a jogszabályok által előírt bonus-malus osztályokhoz rendelt, az adott biztosító által meghatározott szorzókon túl további, a kártörténeti adatokon alapuló kiegészítő kedvezményeket/pótdíjakat tartalmazó tarifákat hirdessenek meg. A biztosítóknak 2013. január 31-ig a bonus-malus rendszerrel összhangban lévő díjtarifákat kell ismételten közzétenniük, január 18-tól a határozattal sújtott díjhirdetmények alapján nem szerződhetnek.
 
A PSZÁF még 2012. november 10-i határozataival arra kötelezett – különböző jogszabálysértések miatt – összesen 9 biztosítót, hogy idén január 2-án jelentessenek meg új kgfb-díjtarifákat. A PSZÁF most ez utóbbi díjhirdetések vizsgálatát követően állapította meg, hogy azok sértik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról szóló hatályos törvényt és a bonus-malus rendszert szabályozó nemzetgazdasági minisztériumi rendeletet is.
 
Az egységes, versenyegyenlőséget biztosító elbírálás érdekében a PSZÁF megvizsgálta a tavaly novemberben felügyeleti határozattal új díjhirdetésre nem kötelezett biztosítók hatályos díjhirdetéseit is. A hatóság megállapította, hogy a GENERTEL Biztosító Zrt., az MKB Általános Biztosító Zrt., a SIGNAL Biztosító Zrt. és az UNIQA Biztosító Zrt. tarifái is a jogszabályokban meghatározott bonus-malus rendszert sértő, a kártörténeti adatokkal összefüggő kiegészítő kedvezményeket és pótdíjakat tartalmaznak. A PSZÁF e biztosítók díjhirdetményeit nem vonatta vissza, ugyanakkor e társaságokat is kötelezte 2013. január 31-ig a jogszabályoknak megfelelő tarifák közzétételére.
 
A mostani felügyeleti intézkedés a hazai gépjármű üzembentartók döntő többségét (így a naptári évfordulós szerződőket) nem érinti, az ő megkötött szerződéseik változatlanok. A határozatok egy része ugyanis a biztosítók által 2013. január 2-án meghirdetett díjhirdetésekre vonatkoznak, amelyek az érintett évközi szerződőkre vonatkozóan 2013. március 4-től léptek volna hatályba. Ugyanígy nem érintik a meglévő szerződéseket a PSZÁF azon intézkedései, amelyek a 2013. január 2. napjával újrahirdetésre nem kötelezett biztosítókra vonatkoznak.
 
A mostani felügyeleti intézkedésekkel kapcsolatos jogi álláspontját a PSZÁF már korábban ismertette a piaci szereplőkkel. A PSZÁF a 2012. december 14-én kiadott vezetői körlevelében jelezte a piaci szereplőknek: jogszabálysértő az a díjhirdetés, amely a jogszabályban meghatározott bonus-malus besorolási kategóriákon túl további fokozatokat, valamint kártörténeten alapuló kedvezményeket, pótdíjakat állapít meg. Tekintettel arra, hogy az elmúlt hónapok díjhirdetési időszakában vált először általános gyakorlattá, hogy számos biztosító megszegi a bonus-malus rendszerre vonatkozó jogszabályi előírásokat, a PSZÁF hatósági intézkedésekkel kívánja elérni annak megszüntetését.
 
A felügyeleti határozatok nyomán meghirdetendő új biztosítói díjtarifák még az évközi szerződőknél sem eredményeznek szükségszerűen magasabb díjat az eddigieknél: a PSZÁF intézkedései a „drágaság, olcsóság” témájában összpiaci hatásukat tekintve semlegesek. A biztosítók ugyanis a rendelkezésükre álló kártörténeti statisztikai adatok alapján saját döntésükkel, szabadon határozzák meg a bonus-malus rendszerre vonatkozó alapdíjat, rendelnek ahhoz bonus-malus fokozatonként eltérő díjszorzókat, s szabják meg a díjszorzók közti különbségeket („lépcsőfokokat”). A közvéleményt megtévesztő állítás, hogy önmagában dráguláshoz vezetnének a PSZÁF intézkedései, melyekkel megtiltotta, hogy egyes piaci szereplők felülírják, lényegében bővítsék a bonus-malus díjosztályok számát.
 
A biztosítóknak lehetőségük van arra is, hogy a kártörténeten alapuló, szigorúan szabályozott bonus-malus besorolás mellett a díjszámításnál egyéb – biztosításmatematikai szempontból fontos – tényezőt (így az üzembentartók területi besorolása, életkora, gépjárművek teljesítménye), illetve üzletpolitikai megfontolásokat (így a közszférában dolgozók kedvezménye) is figyelembe vegyenek.
 
A PSZÁF az utóbbiak kapcsán már a 2011. november 8-án kiadott közleményében jelezte a biztosítási piac felé: kedvezőtlen jelenségként értékeli, hogy terjed a kgfb biztosítások kockázat-elbírálásához, jellegéhez aligha kapcsolható díjtarifálási tényezők alkalmazása („például szórakoztató magazinokra történő előfizetés is módosíthatja a díjat”). A hatóság az ilyen üzletpolitikai kedvezmények esetén elvárja, hogy a biztosítók kizárólag saját eredménytartalékuk (vagyis tőkéjüknek és nyereségüknek) terhére képezzék meg a szükséges díjtartalékot.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez