Keresés a tartalomban:
Autó

Kötelező biztosítás igazolásának szabályai

2013. január 15., MTI/PSZÁF
Címkék: zöld kártya PSZÁF Európai Unió országjelzés rendszámtábla kgfb
Az Európai Unión belül továbbra is az európai rendszám igazolja a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét, más országokban az ovális H-jelet tartalmazó matrica, illetve a zöld kártya tanúsítja a biztosítást.
A Pénzügyi Szervezek Állami Felügyelete (PSZÁF) által kiadott közlemény felsorolja azokat az országokat, amelyek tagjai a Zöldkártya Rendszernek, vagyis kölcsönösen elfogadják a társult országokban kötött kgfb-t. Idetartoznak az Európai Gazdasági Térség országai, továbbá Európából Albánia, Andorra, Belarusz, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Macedónia (hivatalos rövidítéssel F.Y.R.O.M.), Moldávia, Montenegró, Svájc, Szerbia (kivéve Koszovó területét, amely ENSZ-felügyelet alatt áll), és Ukrajna, továbbá a részben vagy egészében az Európán kívüli országok közül Oroszország, Törökország, Irán, Izrael, Marokkó, és Tunézia.
 
Fő szabályként a kgfb meglétét a jármű hazai biztosítója által kiállított zöld kártya igazolja, de az egyezményben vannak engedmények.
 
Az Európai Unió tagországaiban kiadott azon forgalmi rendszámtáblák, amelyek a bal oldalukon, vagy a bal felső sarokban, függőleges kék mezőben a körben elhelyezkedő 12 sárga csillagot és alatta a kiadó állam jelzését tartalmazzák - az úgynevezett európai rendszámok - automatikusan igazolják a kgfb meglétét.
 
Más országok azonban a rendszámtábla mellé megkövetelik az ovális mezőben lévő országjelzés felragasztását. Ez a magyar járműveknél ovális mezőben H-betűt jelent - függetlenül attól, hogy az ilyen matrica bármelyik benzinkútnál, vagy trafikban megvásárolható.
 
Minden esetben kötelező kiváltani a zöld kártyát a következő országokba gépjárművel történő utazáskor: Albánia, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Montenegró, Oroszország, Törökország, Tunézia és Ukrajna.
 
A Koszovó területére utazóknak az ország határán határbiztosítást kell váltaniuk mindaddig, amíg Koszovó az ENSZ által is elismert független állammá válik, ami feltétele a Zöldkártya Rendszerbe történő tagfelvételnek.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez