Keresés a tartalomban:
Életmód

Szakmai kártya a munkavállalóknak

2013. január 25., Európai Parlament
Címkék: Unió.külföldi munkavállalás szakmai kártyauniós irányelv
Nagyobb biztonságra van szüksége a külföldön munkát vállalóknak és az őket foglalkoztatóknak egyaránt. Ebben segíthet az a szakmai kártya, amelyet egy készülő uniós irányelv vezetne be. A belső piaci szakbizottság január 23-án elfogadta a szakmai képesítések elismeréséről szóló jelentését.

A részletekről Bernadette Vergnaud szocialista, francia képviselő nyilatkozott:


Miért van szükség a jelenlegi irányelv átdolgozására?

A tudományos és technológiai fejlődés következtében a legtöbb szakma rendkívül gyorsan változik, a mostani irányelv felett eljárt az idő.

A szabályok átdolgozásának az a célja, hogy összehangoljuk az uniós gyakorlatokat és könnyebb legyen más tagállamokban is elfogadni a szakmai képesítéseket.

A 800 szakmából jelenleg csak hét (építészek, orvosok, fogorvosok, nővérek, bábák, gyógyszerészek, állatorvosok - a szerk.) esetében fogadják el automatikusan a képesítéseket. Meg kell erősítenünk a munkavállalók, fogyasztók betegek bizalmát. Éreztetni kell, hogy Európa a mindennapok része és megvédi érdekeiket.

Hogyan szolgálják majd az új szabályok az európaiak érdekeit?

Például elősegíti a mobilitást. Sok spanyol, görög vagy portugál fiatal nem önszántából próbálkozik külföldön, hanem a válság miatt. Az új szabályok megfelelő védelmet nyújtanak majd nekik és azoknak, akik például az egészségügyi szektorban foglalkoznak velük.

Ha valaki máshova viszi, és ott kamatoztatja tudását, az a gazdasági növekedést is elősegítheti.

Az új szabályok egy szakmai kártyát is bevezetnének. Mi ez a kártya?


A kártya segítségével könnyebb lesz elfogadtatni a szakmai képesítéseket. Társul hozzá egy figyelmeztető rendszer is, amely a felmerülő problémákat gyűjti össze. Jelenleg ugyanis nincs olyan rendszer, amely hatékonyan összegyűjtené az EU-ban külföldön munkát vállaló szakemberekkel kapcsolatos információkat. A kártya így jó eszköz arra is, hogy megerősítsük a szakemberek és a polgárok jogait.

Az EP plenáris ülése a tervek szerint májusban szavaz a jelentésről.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez