Keresés a tartalomban:
Autó

Egységes uniós jogosítvány

2033-ra már nem lesz érvényben régi formátumú vezetői engedély

2013. január 18., MTI/Jogi Fórum
Címkék: Európai Unió vezetői engedély jogosítvány
Életbe lép az az uniós jogszabály, amely egységes formai követelményeket támaszt az egyes EU-országok által kibocsátott vezetői engedélyekkel szemben. Az irányelv előírja az EU-ban érvényes összesen több mint 100 féle jogosítvány egységesítését, amellyel a vezetői szabályok részleges harmonizációja is megvalósul.
Szokatlanul hosszú, hatéves türelmi idő után 2013. január 19-én lép hatályba a harmadik jogosítvány irányelv (2006/126/EK irányelv), és ez lesz az a nap, amikortól már csak a korábban megtervezett új, egységes, kártyaformátumú vezetői engedélyeket adhatnak ki az okmányirodák a 27 uniós tagállamban.
 
A cél többes: a kor követelményeinek megfelelően kellő biztonsági elemekkel kell ellátni a jogosítványokat; a hatóságok által könnyebben felismerhető és gyorsabb ügyintézést lehetővé tevő dokumentumokat kell kiadni; csökkenteni kell a tagállamok közötti kiskapukat kihasználó bűnözők visszaéléseit; vissza kell szorítani az úgynevezett jogosítvány-turizmust. A kifejezés arra a jelenségre utal, amikor azok az állampolgárok, akiknek egy komoly szabálysértés miatt hazájuk hatóságai bevonták a vezetői engedélyüket, egy másik tagállamban új vezetői engedélyt kapnak, amelyet azután el kell ismerni a saját országukban is.
 
Az irányelv szerint tehát január 19. után csak új formátumú jogosítvány adható ki, a régebbieket azonban nem kell automatikusan lecserélni. A hat évvel ezelőtti kompromisszum szerint minden uniós állampolgár megtarthatja a vezetői engedélyét addig, amíg az érvényes. Vannak azonban olyan országok (Belgium, Franciaország, Ausztria, Németország), ahol nincs érvényességi ideje a vezetői engedélyeknek, azaz életük végéig használhatják azokat.
 
Ezeknek az országoknak legfeljebb 20 évük lesz arra, hogy lecseréltessék állampolgáraikkal az okmányokat. A tagállamoknak szabad kezük lesz abban, hogy az ehhez szükséges éveket meghatározzák, de például Belgium már jelezte, alkalmazni fogja a meghatározott legtöbb évet, azaz a belga jogosítvánnyal rendelkező állampolgároknak 2033. január 19-ig még lesz idejük a dokumentumok cseréjére.
 
Az egységes jogosítványokat a tagországok elláthatják olyan mikrochippel, amely tartalmazza a vezető adatait. Ezeket a megfelelő készülékekkel mind a 27 tagállam hatóságai olvasni tudják majd. A mikrochip nemcsak a könnyebb és gyorsabb azonosítást, hanem a nehezebb hamisítást is célozza.
 
Arra minden tagország rábólintott ugyan, hogy a jövőben ne lehessen életre szóló jogosítványokat kiadni, de a főszabályként meghatározott 10 éves érvényességi időt a tagállamok meghosszabbíthatják 15 évre. Abban a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek, hogy meghatározzák: szükséges-e orvosi vizsgálat a dokumentumok érvényességének a meghosszabbításához.

Motorok

Az új szabályozás szerint már a kismotorokra, az úgynevezett robogókra is szükséges lesz majd jogosítványt szerezni. Elméleti vizsgát mindenképpen tenniük kell az érintetteknek, a gyakorlati vizsga elrendeléséről pedig a tagországok rendelkezhetnek.
 
A motorosok 16-szor gyakrabban szenvednek balesetet, mint az autósok, s a szakbizottság a közúti biztonság javítása érdekében döntött úgy, hogy a motorra szóló jogosítványok esetében a fokozatos megközelítést választja. Ez a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy a jelenlegi 21 éves korhatárt 24 évre kell emelni, azaz 24 év fölött szerezhető majd csak jogosítvány nagyteljesítményű motorra, és csak akkor, ha előtte kellő (legalább kétéves) tapasztalatot szerzett az illető kisebb motoron.

Magyarországi helyzet

Magyarországon jelenleg háromféle vezetői engedély van érvényben: a papíralapú jogosítványok, a 2001. január 1-jétől kibocsátott kártyaformátumú vezetői engedélyek és a 2004 nyara óta kiadott, az egységes uniós mintának megfelelő jogosítványok. Ez utóbbihoz képest az új irányelv csak minimális adattartalmi változásokat hoz, éppen ezért az okmány kiállításának költségei vélhetően nem nagyon fognak emelkedni, kivéve, ha a kormányzat úgy dönt, hogy mikrochipet rakat az új jogosítványokba.
 
A Magyarországon még forgalomban lévő papíralapú engedélyek 2012. december 31-ig voltak érvényben, a 2001-2004 között kiadott már kártyaformátumú, de még nem uniós jogosítványok pedig legkésőbb 2014-ben kerülnek ki a forgalomból, így nem kell okmánycserét végrehajtani.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez