Keresés a tartalomban:
Életmód

Ezer fa kivágását akadályozták meg a gyerekek

2013. január 22., Szabó Zoltán Attila
Címkék: környezetvédelem italos kartondoboz Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés
Már több mint 30 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek óvodások és iskolások az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) szeptember végén kezdődött országos gyűjtőprogramjában.
Az idei gyűjtésben minden eddiginél több oktatási intézmény (pontosan 303 iskola) 68.500 tanulója vesz részt, 20 városban és 60 kistelepülésen.
 
A 2010-ben újra indított kezdeményezés keretén belül eddig több mint 150 tonna, vagyis közel 5,5 millió darab italos kartondobozt gyűjtöttek a szorgalmas iskolások és óvodások szüleik és pedagógusaik segítségével, megelőzve ezzel mintegy 1000 fa kivágását. Elkél a segítség, hiszen egy átlagos tejes és gyümölcsleves doboz minimum 75 százalékban jó minőségű papírból készül és újrahasznosítható. Az ily módon újból körforgásba hozott nyersanyagból, jó minőségű újrapapír termékek; például füzet, konyhai törlőkendő vagy kartondobozok illetve csomagolási alappapír készíthető.
 
Érdekesség, hogy egy fából mintegy 5300 darab italos kartondoboz készíthető. Hazánkban évente több mint 10 – 12 ezer tonna, vagyis 350 - 450 millió darab italos kartondoboz kerül forgalomba. Az IKSZ megalakulásának kezdete óta 2 százalékról 21-re nőtt Magyarországon a szelektíven gyűjtött és újrahasznosított italos (tejes és gyümölcsleves) kartondobozok aránya. Az IKSZ célja, hogy 2020-ig 50 százalékra emelkedjen a szelektíven gyűjtött italos kartondobozok aránya hazánkban.
 
A program részleteit és a gyűjtés folyamatosan frissülő, városonkénti eredményei a http://www.iksznet.hu/gyujtes weboldalon találhatók.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez