Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Rendelet az élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeiről

2013. január 15., MTI/VM
Címkék: élelmiszer adalékanyag E-számok élelmiszer-biztonság Vidékfejlesztési Minisztérium
Irányelvek helyett közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU-rendelet szabályozza múlt év végétől az élelmiszerekben felhasználható élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit az uniós tagállamokban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)
Elsősorban az élelmiszer-előállítók számára jelent fontos információt, hogy mostantól az uniós tagállamokban – a korábbi irányelvekben történt szabályozás helyett - közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit. Az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében.
 
A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, jelölve azok szinonimáit is, valamint maximális nehézfém tartalmát.
 
Figyelembe kell venni az élelmiszer-adalékokkal foglalkozó közös FAO-WHO szakértői bizottság által készített Codex Alimentariusban meghatározott specifikációkat és analitikai módszereket.
 
A szabályozás lehetővé teszi, hogy tisztább élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók asztalára is - hangsúlyozza a közlemény.
 
A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez