Irányelvek helyett közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU-rendelet szabályozza múlt év végétől az élelmiszerekben felhasználható élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit az uniós tagállamokban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)
Elsősorban az élelmiszer-előállítók számára jelent fontos információt, hogy mostantól az uniós tagállamokban – a korábbi irányelvekben történt szabályozás helyett - közvetlenül és kötelezően alkalmazandó EU rendelet szabályozza az élelmiszerekben felhasználható különböző élelmiszer-adalékanyagok tisztasági követelményeit. Az élelmiszer-biztonság szempontjából is fontos, hogy kizárólag a hivatalos megnevezések, vagy az E-számok tüntethetők fel az élelmiszerek jelölésében.
A rendelet mellékletében található leírás egyebek közt tartalmazza az egyes adalékanyagok hivatalosan használható megnevezését, jelölve azok szinonimáit is, valamint maximális nehézfém tartalmát.
Figyelembe kell venni az élelmiszer-adalékokkal foglalkozó közös FAO-WHO szakértői bizottság által készített Codex Alimentariusban meghatározott specifikációkat és analitikai módszereket.
A szabályozás lehetővé teszi, hogy tisztább élelmiszerek kerüljenek a magyar fogyasztók asztalára is - hangsúlyozza a közlemény.
A BIZOTTSÁG 231/2012/EU RENDELETE (2012. március 9.) az 1333/2008/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet II. és III. mellékletében felsorolt élelmiszer- adalékok specifikációinak meghatározásáról