Keresés a tartalomban:
Jog

Indul a kiberbűnözés elleni uniós központ

2013. január 10., MTI/bitport
Címkék: EU kiberbűnözés világháló számítástechnikai bűnözők szervezett bűnözés internet
Megkezdi tevékenységét a számítástechnikai bűnözés elleni európai központ az Európai Rendőrségi Hivatal (Europol) hágai székhelyén, amely a jövőben az uniós polgárok és vállalkozások online bűncselekmények elleni védelmét segíti.
A központ kiemelt figyelmet szentel majd a szervezett bűnözői csoportok által folytatott olyan jogellenes online tevékenységeknek, mint amilyenek például az elektronikus banki szolgáltatásokat és egyéb internetes pénzügyi tevékenységeket érő támadások, a gyermekek szexuális kizsákmányolása, valamint a létfontosságú infrastruktúrákat és információs rendszereket érintő bűncselekmények.
 
A központ a szabad, nyitott és biztonságos világhálót szolgálja, állapította meg Cecilia Malmström belügyi EU-biztos.
 
„A számítástechnikai bűnözők intelligensek, és az új technológiákat hamar felhasználják bűnözési célokra. A központ segíteni fog minket abban, hogy még náluk is okosabbá és gyorsabbá váljunk, és így segíthessük e bűncselekmények megelőzését és leküzdését” – jegyezte meg.
 
Az új európai bűnüldözési intézményt úgy alakították ki, hogy egyfelől kellő szakértelmet biztosítson a nyomozásokhoz operatív és igazságügyi támogatást nyújtó centrumként, másfelől képes legyen mozgósítani az uniós tagállamok valamennyi releváns erőforrását a számítástechnikai bűnözés jelentette fenyegetés elhárítása érdekében, hangsúlyozta Troels Oerting, a központ vezetője.
 
A szervezet folyamatos adatgyűjtést végez a kiberbűnözéssel kapcsolatban, és egyfajta segélyszolgálatként működik majd az EU rendészeti szerveinek körében, és figyelmeztetéseket, illetve magas szintű technikai, elemző készségeket biztosítanak a közös uniós vizsgálatokhoz.
 
Egy tavaly nyáron közzétett felmérés alapján tízből kilenc európai polgár igyekszik elkerülni, hogy online csatornákon személyes információkat adjon meg magáról, de 12 százalékukat így is már megpróbálták csőbe húzni valamilyen online csalással. A jelentésben idézett statisztikák szerint világszerte egymillió ember esik valamilyen kisebb-nagyobb online trükk áldozatául naponta, a kiberbűnözők tevékenysége pedig éves szinten 290 milliárd euróval – a teljes magyar GDP többszörösével – károsítja meg a sértetteket.
 
A központ weboldala:
 
https://www.europol.europa.eu/ec3

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez