Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Codex Alimentarius Budapesten

2013. január 31., Vidékfejlesztési Minisztérium
Címkék: élelmiszer-szabályozás Codex Alimentarius biztonságos élelmiszer fogyasztó élelmiszer kereskedelem
2013. március 4-8. között ismét Budapesten ülésezik a FAO/WHO Codex Alimentarius Analitikai és Mintavételi Módszerekkel foglalkozó Codex Szakbizottság (CCMAS, Codex Committee on Methods of Analysis and Sampling). A Codex feladata szabályok és útmutatók kidolgozása a fogyasztók biztonságos élelmiszer ellátásához.
A latin Codex Alimetarius szó szerinti fordítása „élelmiszer törvénykönyv”. Általános és speciális élelmiszerbiztonsági szabványok sorozatát foglalja magában, melyeket a fogyasztók egészségének védelme és az élelmiszeripar korrekt gyakorlatának biztosítása céljából fogalmaztak meg. A helyi fogyasztási-, vagy exportpiacra kerülő élelmiszernek biztonságosan fogyaszthatónak és jó minőségűnek kell lennie. Továbbá, az élelmiszer nem hordozhat betegséget okozó organizmusokat, melyek ártalmára lehetnek az importáló országok állatainak vagy növényeinek.
Az eseményre várhatóan több mint 50 országból érkeznek majd kormányokat és nemzetközi szervezeteket képviselő szakértők, akik élelmiszer-mintavételi és analitikai módszereket meghatározó nemzetközi dokumentumokat dolgoznak ki.
 
A Codexet az ENSZ két szakosított szervezete, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete (Food and Agriculture Organization, FAO) és az Egészségügyi Világszervezete (World Health Organization, WHO) hozta létre. Feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is.
 
Ezek a dokumentumok minden regionális (pl. EU) és nemzeti élelmiszer-szabályozás alapjául szolgálnak. A Codex Alimentarius az elmúlt évtizedekben a világ élelmiszer-szabályozásának összefogó, a regionális és nemzeti szabályozásokat is meghatározó központjává vált.
 
Magyarország 1972 óta látja el a CCMAS szakbizottsággal kapcsolatos feladatokat. A Codex Alimentarius ötven évvel ezelőtt alakult meg, így a márciusi budapesti szakbizottsági rendezvényt külön figyelem övezi.
 
Az üléssel kapcsolatos információk megtalálhatók angol nyelven a NÉBIH oldalán.
 
A FAO/WHO Codex Alimentarius tevékenységéről, feladatairól magyar nyelven részletes tájékoztatást találnak a VM élelmiszerláncfelügyeleti oldalán.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez