Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Konzultáció a biogazdálkodásról

Hogyan lehet a legjobban ösztönözni a biogazdálkodást Európában?

2013. január 18., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság biogazdálkodás ökológiai tanúsítvány online konzultáció környezetvédelem biotermék
Jelenleg az Unióban vásárolt élelmiszereknek mintegy 2%-a rendelkezik ökológiai tanúsítással, és 200 ezer gazdaság (az összes termelőüzemnek a 2%-a) folytat biogazdálkodást. A Bizottság most azt tanulmányozza, miképp lehetne tovább javítani a biogazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat, és hogyan lehetne még jobban fellendíteni a keresletet.
EU-szerte szigorú uniós szabályokvonatkoznak a bioélelmiszerekre, ami azt hivatott szolgálni, hogy a fogyasztók bizalommal vásárolják ezeket a termékeket. A szabályozás elő kívánja segíteni az európai biogazdaságok térnyerését, mivel azok munkájuk során gondot viselnek a környezetre, megőrzik a biológiai sokféleséget és kíméletesen bánnak az állatokkal.
 
A folyamat részeként Az Európai Bizottság kikéri polgárai véleményét a következőkről:

Az online konzultáció 2013. április 10-ig tart. A Bizottság a beérkezett válaszok és észrevételek birtokában hozza majd meg a döntést arról, milyen lépéseket érdemes tennie a következőkben. A Bizottság 2013 végén tervezi előterjeszteni a szabályozás módosítására irányuló javaslatait.
 
Jelenleg az élelmiszereket csak akkor lehet biotermékként forgalmazni, ha azok mezőgazdasági eredetű összetevői legalább 95%-ban biogazdálkodásból származnak. Az ökológiai termelés előtérbe helyezi a környezetvédelmet és az állatjólétet. A gazdálkodóknak ahhoz, hogy tevékenységük ökológiai termelésnek minősüljön, kerülniük vagy drasztikusan csökkenteniük kell a szintetikus vegyszerek, például a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és gyógyászati készítmények használatát.
 
Azok az importált élelmiszerek, melyeket a származási országban biotermékként forgalmaznak, csak akkor minősíthetők az Unióban biotermékeknek, ha a termelő ország biogazdálkodásra vonatkozó szabályait és tanúsító szerveit az EU a saját normáival egyenértékűnek, illetve saját normáinak megfelelőnek ismeri el.
 
Az uniós ökológiai logón a gyártóknak fel kell tüntetniük a tanúsítást végző szerv nyilvántartási számát és a bioélelmiszer előállításának utolsó láncszemét jelentő termelő, gyártó, feldolgozó vagy forgalmazó nevét is. Az uniós logó kiegészítéseképpen nemzeti tanúsítási rendszerek védjegyeit is el lehet helyezni a terméken.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez