Keresés a tartalomban:
Autó

Enyhe emelkedés a használtautó–piacon

2013. január 8., MTI
Címkék: autó használat autó piac átírás használatautó forgalom
A Használtautó.hu autósportál adatai szerint az importált használtautók száma 2012-ben 54 ezerre nőtt az előző évi 31 ezerről, miközben a hazai használtautók átírása kissé csökkent.
Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője szerint a behozatalban - kedvező árfolyamok esetén - további növekedés valószínűsíthető az idén, ám a használtautó-piac jelentős bővülésének továbbra is komoly gátat szab, hogy az újautó-eladások számában 2013-ban sem várható jelentősebb ugrás az előző évekhez képest.
 
A használtautó eladások 60 százalékát legalább kilencéves autók teszik ki, ennek megfelelően az átlagár 1,5 millió forint körül van, és egy év alatt közel 5 százalékkal csökkent. A három évnél idősebb autók átlagára jelentősen, 7-11 százalék közötti mértékben csökkent tavaly, csak a legfeljebb kétéves járművek ára emelkedett átlagosan 3 százalékkal az alacsony kínálat miatt.
 
Kategóriák szerint vizsgálva a szakportál adatbázisát, a használtautó-forgalom 31 százalékát az alsó középkategóriába tartozó autók tették ki tavaly, ezek átlagára 1,09 millió forint volt. A közép-és felső középkategóriához (27 százalék) tartozó átlagár 1,84 millió forint volt, miközben a mini- és kisautók (együttesen 25 százalék) 798 ezer forintos átlagos értéken keltek el.
 
A teljes használtautó forgalom több mint 80 százalékát lefedő portál által számított használtautó-index 2012 negyedik negyedévében - három egymást követő negyedév emelkedése után -104 százalékot ért el. Az előző negyedévhez képest 1,6 százalékos, az egy évvel korábbihoz képest 3,2 százalékos emelkedést mutat az index.
 
Az index az elkelt használtautók összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, a 2009 első negyedévében mért szinthez. A 100 százalék körüli értéke azt jelzi, hogy a használtautó piac egyelőre nem tudta érdemben meghaladni a bázisnak tekintett időszak teljesítményét - jegyzik meg a közleményben.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez