Keresés a tartalomban:
Autó

Az Európai Bizottság javaslatai az alternatív üzemanyagok térnyerése érdekében

Környezetkímélőbb autók, nagyobb ellátásbiztonság

2013. január 25., Európai Bizottság
Címkék: Európai Bizottság alternatív üzemanyag hidrogén földgáz környezetvédelem üvegházhatás
Az alternatív üzemanyagokkal működő járművek széles körben való elterjedését számos akadály hátráltatja, többek között a gépkocsik borsos ára, a fogyasztók bizalmatlansága, valamint a töltőállomások hiánya. Az akadályok elhárítása céljából az Európai Bizottság azt tervezi, hogy kötelező célokat és egységes előírásokat határoz meg.
Ha az uniós polgárok közül többen vesznek elektromos, illetve hidrogénnel vagy földgázzal működő autókat akkor ez csökkenti az EU olajimport-függőségét, és az üvegházhatású gázok kibocsátását is visszaszorítja.
 
Az alternatív üzemanyagok térnyerését szorgalmazó uniós javaslatok megvalósulása EU-szerte megkönnyíti majd a környezetbarát autók tulajdonosai számára a tankolást, illetve a feltöltést.
 
A Bizottság javaslatainak legfontosabb elemei a következők:

Az uniós országok a helyi törvények és az adószabályok módosítása révén ösztönzést adhatnak ahhoz, hogy a magánszektor beruházásokkal segítse a javaslatok megvalósítását. A szükséges változtatások elvégzéséhez az EU támogatást biztosít. A forrásokat már most is le lehet hívni.
 
A fent ismertetett javaslatok nem foglalkoznak azokkal az alternatív üzemanyagokkal, melyek használata már létező infrastruktúrára épül (bioüzemanyagok és szintetikus üzemanyagok), vagy amelyek esetében már kiépült az alap-infrastruktúra (cseppfolyósított PB-gáz).
 
Hálózatfejlesztés
 
Az EU a közlekedési ágazat egészében felhasznált olaj összmennyiségének mintegy 84%-át importálja külföldről (ennek napi költsége hozzávetőleg 1 milliárd eurót tett ki 2011-ben). Az import legnagyobb része politikailag instabil régiókból származik, ami komolyan veszélyezteti az ellátás biztonságát.
 
Kézenfekvő tehát, hogy ha környezetkímélőbb üzemanyagokra állunk át, azzal Európa energiafüggőségét is csökkenthetjük.
 
A most előterjesztett javaslatok összhangban vannak azzal az útitervvel, melyet a Bizottság az egységes európai közlekedési térség megvalósítása érdekében dolgozott ki. A dokumentum konkrét célokat határoz meg a tekintetben, hogyan érjük el 2050-re, hogy az uniós közlekedési hálózatokat egységbe kapcsoljuk, és a mobilitást javítsuk, mindezt úgy, hogy közben csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez