Keresés a tartalomban:
Jog

Fogyasztóvédelmi intézkedéstervet fogadott el a kormány

2012. január 26.
Címkék: fogyasztóvédelem Nemzetgazdasági Minisztérium fogyasztóvédelmi politika Európai Unió fogyasztói érdek
Erős fogyasztóvédelmi hatóság, következetes szankcionálás, a fogyasztói közérzet javítása – többek között ezeket az elveket hagyta jóvá a kormány a Magyarország IV. középtávú, 2014-ig szóló fogyasztóvédelmi politikájában és a megvalósításához szükséges kormányzati intézkedéseket tartalmazó feladattervben - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) .
A középtávú fogyasztóvédelmi politika végrehajtásához szükséges kormányhatározat három területen ír elő kormányzati intézkedéseket, így fejlesztik a fogyasztóvédelem állami intézményrendszerét, fenntartják a békéltető testületeket, és új alapokra helyezik a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó civil szervezetekkel való együttműködést.
 
A tárca kiemeli, hogy az Európai Unió jelenlegi fogyasztóvédelmi politikai stratégiája általános célként fogalmazza meg, hogy az unióban a polgár akárhol vásárol, biztos lehessen benne, hogy egyformán hatékony védelemben részesül. Ennek megfelelően Magyarországon is olyan fogyasztóvédelmi politikát kellett alkotni, amely az ország polgárainak egyformán magas szintű védelmet biztosít bármilyen termék megvásárlása vagy szolgáltatás igénybe vétele esetén.
 
Ennek eléréséhez az NGM szerint szükség van a hazai fogyasztóvédelmi politikai szemléletváltásra: a fogyasztót magabiztossá kell tenni, hogy saját ügyeit kellő felelősségtudattal tudja kezelni, emellett a speciálisan védendő fogyasztók (gyermekek, fiatalkorúak, idősek, fogyatékossággal élők) helyzetét hatványozottan kell erősíteni.
 
A közlemény szerint az új fogyasztóvédelmi politikában meghatározott legfontosabb feladatok: a határozott állami fellépés és szerepvállalás erős, jól működő állami fogyasztóvédelmi hatósággal, az arányos és következetes szankcionálási gyakorlat bevezetése a fogyasztóvédelmi hatóság eljárásai során, a fogyasztói közérzet javítása érdekében a mainál erősebb, tudatosabb fogyasztói magatartás elősegítése, a békéltető testületek alternatív vitarendezésben betöltött szerepének biztosítása, valamint a célkitűzések megvalósítása érdekében együttműködés a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó civil szervezetekkel.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez