Élelmiszer
Jamie Oliver után eltűnt a hamburgerekből a rózsaszín massza
2012. február 3.
A McDonald’s közleményben tudatta, hogy beszüntette a "rózsaszín masszaként" aposztrofált ammónium hidroxid használatát a hamburgerhúsok esetében.
A McDonald’s és vélhetően más gyorséttermek is használták az ammónium hidroxidot a hamburgerhúsok előállítására. Ezzel az egyébként az amerikai vidékfejlesztési minisztérium által veszélytelennek nevezett szerrel húscafatokat lehet kezelni, amelyeket ledarálva látszólag friss hús a végeredmény. Jamie Oliver Food Revolution című műsorában mutatta be az eljárást, nem kis felháborodást okozva ezzel az amerikai közvéleményben.
A McDonald’s saját állítása szerint már tavaly év végén, még a műsor sugárzása előtt beszüntette a rózsaszín masszának nevezett szer használatát, mivel – mint a Time által idézett közleményükben írják – saját döntésük alapján alakították át a marhahús kezelésére vonatkozó gyakorlatukat.
Oliver egyébként azt állítja, hogy az amerikai üzemi étkezdékből és gyorséttermekből származó marhahúsok 70 százalékát ezzel az anyaggal kezelik, ezt alátámasztani látszik, hogy a The Daily információi szerint a mezőgazdasági minisztérium idén több mint 3 tonna ammónium hidroxidot vásárol meg az iskolai étkezdék számára.
Forrás: Time - Világgazdaság Online