Keresés a tartalomban:
Autó

Hibajegyzék, avagy mire ügyeljen az autós?

Szakértőnk, Várhegyi László összegzése

2012. január 24., Várhegyi László
Címkék: autó hiba alkatrész gumiköpeny elhasználódás márkaszerviz kipufogó
Minél bonyolultabb egy szerkezet, annál több a meghibásodási lehetőség. Igaz ez a tétel az autókra is, bár napjainkban az egyedi gyártási hibák száma jelentősen csökkent. A szigorú minőségbiztosítási rendszerek megtették jótékony hatásukat. Azonban így is ezernyi veszély leselkedik az autósra. Induló sorozatunkban a gépjárműipar nagy kérdéseire keresünk választ és persze igyekszünk praktikus tanácsokkal segíteni a gépjármű tulajdonosokat.
Léteznek úgynevezett konstrukciós hibák, ekkor a gépkocsik egy részét visszahívja a gyártó, és a hibát a márkaszervizben „meggyógyítják”. Ezt követően a jármű teljes értékűvé válik. Vannak egyedi gyártási hibák, melyek manapság már ritkán fordulnak elő a szigorú minőségbiztosítási rendszerek jóvoltából. Előfordulnak rejtett gyártási hibák is. Ezek eléggé „gonoszak” tudnak lenni, hiszen szabad szemmel, illetve érzékszerveinkkel nem vehetők észre. Tipikus eset lehet egy gépelem – mondjuk egy tengely – kifáradásos törése bármely szerkezeti elemben. Az ilyesmi csak műszeres méréssel mutatható ki.
 
Az autóban fellehetőek „gyorsan kopó alkatrészek” is. Ilyenek a gumiköpenyek, a tengelykapcsoló, a fékbetétek. Ezekhez különösebb magyarázat nem szükséges. Annál inkább magyarázatot igényel a kipufogó-csőrendszer gyors elhasználódása. Ez annak a következménye, hogy ez a fontos szerkezeti elem igen nagy, ingadozó hőhatás-változásnak van kitéve. Az alul elhelyezkedő forró csőszerkezetre gyakran fröccsen fel hideg víz az útról. Mindez goromba, gyors lefolyású hőmérséklet-változást eredményez, amit a fémszerkezetek – ötvözött acélok – nem igazán „kedvelnek”.
 
Szót kell ejteni még a természetes elhasználódás fogalmáról. Általában véve egy tartós fogyasztási cikk élettartamát nyolc évre célszerű tervezni. Ez az időtartam azért nevezhető optimálisnak, mert az adott szerkezet további üzemeltetése gazdaságtalanná válik, a konstrukció elavult lesz, környezetvédelmi szempontok alapján sem „halad a korral”. A gépjárművek esetében sincs másként…

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez