Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Becsődölő utazási irodák

Egy utas sem ragadhatna külföldön

2014. február 12., Európai Parlament/FL
Címkék: Európai Parlament utazási iroda utazási szerződés légijárat csődeljárás
Minden uniós polgár számára biztosítani kell a garantált hazajutást, ha az utazását szervező cég csődbe megy, a szervezők pedig nem változtathatják meg jelentősen a légijáratok indulási idejét a szerződés megkötése után – áll az Európai Parlament belső piaci bizottsága által elfogadott javaslatban.
Az európai parlamenti képviselők azért döntöttek az utazási szabályok módosításáról, mert jelenleg bizonyos interneten kötött utazási szerződések nem esnek az uniós jog hatálya alá. A belső piaci bizottság tagjai a most elfogadott javaslattal kiterjesztenék az utazási csomagokra vonatkozó szabályozást és erősítenék az utasok védelmét.
 
A tervek szerint az utazásszervezőknek biztosítaniuk kell a hazajutást akkor is, ha a kint tartózkodás ideje alatt csődbe mennek. Emellett az egészségügyi és diplomáciai segítségnyújtásról, valamint az utazási alternatívák megszervezéséről is gondoskodnia kell a vállalkozásnak a csődeljárás alatt is.
 
A szerződés megkötése után a szervező csak akkor emelhetne árat, ha az üzemanyag ára, a reptéri költségek vagy az adók emelkednek. Ha a teljes utazási csomag ára több mint 8 százalékkal emelkedik, a szervezőknek biztosítaniuk kellene az utasoknak a pénzvisszatérítést, beleértve az utazás járulékos költségeit, így a biztosítást is. A képviselők javaslata szerint minden, 3 százaléknál jelentősebb árcsökkenést tovább kell adni az utasoknak.
 
Szintén jelentős változás, hogy a szervezők nem változtathatnák számottevően a légijárat időpontját a szerződéskötést követően.
 
Ha elkerülhetetlen és előre nem látható körülmények miatt az utas nem juthat haza időben, a szervezőnek gondoskodnia kell a szerződésnek megfelelő színvonalú szállásról. Ha a cég nem szeretne további szállást foglalni, tovább öt éjszakára elegendő szállásköltséget kell biztosítania az utasnak, éjszakánként maximum 125 euró értékben – áll a javaslattervezetben.
 
A képviselők szerint a törvénytervezetnek minden, profitorientált cég által szervezett utazási csomagra vonatkoznia kell. Az Európai Parlament márciusban tarthatja első plenáris szavazását a javaslatról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez