Keresés a tartalomban:
Békéltető testületi hírek

Tudnivalók a békéltető testületi eljárásról

2014. február 18., NFH/BBK/SV
Címkék: békéltető testület panaszrendezés egyezség vitarendezés békéltető testületi eljárás
Ne bosszankodjon tovább, ha a megvásárolt termék vagy igénybe vett szolgáltatás minőségével nem elégedett és jogosnak vélt panaszát az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították! Vegye igénybe a békéltető testületek díjmentes eljárását! Minden megyében és Budapesten működnek békéltető testületek, melyek célja, hogy egyszerű, ingyenes eljárás során fogyasztói jogvita esetén egyezséget hozzanak létre a fogyasztók és a vállalkozások között.
A békéltető testületek olyan független testületek, melyek a megyei kereskedelmi és iparkamarák illetve a fővárosi kereskedelmi és iparkamara mellett működnek. Létrehozásuk célja az volt, hogy megkíséreljék a fogyasztó és a szolgáltató között fennálló vitás kérdéseket bíróságon kívül megoldani, elsősorban egyezséget létrehozni a két fél között, és ezzel egyszerűen, gyorsan és hatékonyan segíteni a fogyasztói jogok érvényesülését.
 
Ha létrejön az egyezség, akkor azt ugyanúgy kell tekinteni, mint egy jogerős bírói ítéletet. Amennyiben mégsem sikerül az ügyben egyezségre jutni, akkor is döntést hoznak az ügyben. Amennyiben a fogyasztó kérelme megalapozott, akkor általában ajánlás jellegű döntés születik, melyet ha a vállalkozás nem teljesít, akkor a fogyasztó kérésére nyilvánosságra kell hozni.

A Budapesti Békéltető Testülethez 2013-ban több mint háromezer fogyasztó és vállalkozás fordult azért, hogy vitája megoldódjon. Ennek ellenére kijelenthető: még mindig kevés azok száma, akik tudnak a békéltető testületi eljárásról, annak ingyenes, gyors, egyszerű voltáról és arról, hogy nem kell bírósághoz fordulniuk, ha valamilyen nézeteltérésük van egy kereskedővel. A Testület ezért rövid kisfilmekkel segíti az érdeklődőket, amelyekben bemutatja az eljárás lényegét és az azzal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat – mindezt a fogyasztó szemszögéből.

Milyen ügyekben fordulhatunk a békéltető testülethez?

A testületekhez a termék minőségével, biztonságosságával, a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával, a szolgáltatás minőségével, továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kapcsolatos vitás ügyekben lehet fordulni. Ez azt jelenti, hogy akár meghibásodik egy általunk vásárolt termék, akár a számlázása nem megfelelő egy hírközlési szolgáltatónak, akár a parkolással van gondunk, fordulhatunk a testületekhez.

Kik fordulhatnak a testülethez?

Fogyasztóként nemcsak természetes személyek léphetnek fel a békéltető testületi eljárásban, hanem az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében eljáró, külön törvény szerinti civil szervezet, egyházi jogi személy, társasház, lakásszövetkezet, mikro-, kis- és középvállalkozás is. Látható, hogy a nem természetes személyeknél feltétel, hogy az önálló foglalkozásán és gazdasági tevékenységi körén kívül eső célok érdekében járjon el.

Melyik békéltető testületet választhatjuk?

A fogyasztó maga döntheti el, hogy melyik testületben bízik, melyik van hozzá legközelebb, melyikhez szeretne fordulni. Azonban bármelyik testületet is választja, mielőtt beadja a kérelmét, meg kell kísérelni rendezni a vitás ügyet közvetlenül a vállalkozással, és csak ezt követően fordulhat a békéltető testületekhez. Ez azt jelenti, hogy jegyzőkönyvet kell felvetetni a panaszról, vagy levélben kell a vállalkozáshoz fordulni, hiszen a szóbeli panasz megtételét utóbb a vállalkozás le is tagadhatja.
 
A békéltető testületek tanácsot is adnak a hozzá fordulóknak a fogyasztót megillető jogokkal, kötelezettségekkel kapcsolatban, ezenkívül természetesen a testületek hatásköréről, illetékességéről, eljárási szabályairól is.

Mit kell tartalmaznia a kérelemnek?

Érdemes igénybe venni ezt a lehetőséget, hiszen ahhoz, hogy valóban gyorsan, hatékonyan tudjanak a testületek eljáró tanácsai döntést hozni, hiánytalan kérelemnek kell beérkeznie az ügyre vonatkozó minden bizonyítékkal együtt. A kérelemnek mindenképpen tartalmaznia kell:






Az eljárás menete

A hiánytalan kérelem beérkezését követő 60 napon belüli időpontra egy meghallgatás kerül kitűzésre, melyre a fogyasztót és a vállalkozást is meghívják. A vállalkozásnak ezenkívül megküldik a testületek a fogyasztó kérelmét azzal, hogy érdemben tegyenek rá nyilatkozatot.
 
Nem kell megijedni, ha valaki nem tud elmenni a meghallgatásra, hiszen meghatalmazott is eljárhat az ügyben. Ha ennek ellenére sem jelenik meg a meghallgatáson bármelyik fél, akkor az eljáró tanács a becsatolt iratok alapján hozza meg döntését. Az írásba foglalt döntést 30 napon belül küldik meg a felek részére a testületek.

Mennyibe kerül az eljárás?

A békéltető testületek eljárása ingyenes, nem kell semmilyen illetéket vagy egyéb költséget fizetnie a feleknek. Az eljárás gyors, hiszen a testületek a jogszabály által meghatározott 60 nap helyett korábbi időpontra is kitűzhetik a meghallgatásokat, így például a Budapesti Békéltető Testületnél a hiánytalan kérelmek esetében átlagosan 40 napon belül befejeződik az eljárás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez