Folytatódik az azodicarbonamide-dal (ADA) kapcsolatos élelmiszerpiaci vita. A Kosár Online az elsők között számolt be arról, hogy az amerikai Subway fogyasztóvédők nyomására kivonta termékeiből a többek között jógamatracok készítésekor is használt adalékanyagot. Most kiderült, hogy további ötszáz termékben használják ugyanezt a vegyületet.
Miután a legnagyobb amerikai szendvicslánc, a Subway megadta magát a Foodbabe.com-on petíciót publikáló fogyasztóknak, elképzelhető, hogy a közeljövőben további élelmiszerforgalmazók is lemondanak az ADA használatáról. A BusinessWeek beszámol arról, hogy az Environmental Working Group közzétett egy listát a jelenleg a piacon található, azodicarbonamide tartalmú élelmiszerekről. A mintegy ötszáz árut felvonultató felsorolásban olyan nagy nevek is szerepelnek, mint a a Nature’s Own, vagy a Sara Lee.
Az Európában és Ausztráliában tiltólistás adalékanyagot többek között jógamatracok és strandpapucsok gyártásakor is használják azért, hogy a vegyület rugalmasabbá és levegősebbé tegye az anyag szerkezetét. Hasonló okokból keverik a tartós pékárukat gyártó cégek a tésztába.
Az Amerikai Élelmiszerbiztonsági Hivatal, az FDA 1962-ben engedélyezte az ADA használatát az élelmiszeriparban és a hatóság véleménye szerint azóta sem született olyan tudományos munka, amel alátámasztaná az adalék egészségkárosító hatását.
Az ellenzők azt állítják, hogy az azodicarbonamide-ból a pékáruk sütése közben két rákkeltő anyag: uratán és semikarbazid szabadul fel. A Center for Science in the Public Interest adatai szerint a két vegyület rákos megbetegédeseket okozott a vizsgálati egereknél, de emberek esetében a kockázat minimális.
Könnyen előfordulhat, hogy az FDA változtat véleményén az ADA-t illetően, hiszen a több évtizede készített tanulmányok egy része már nem tekinthető kellő bizonyítéknak. Ez történt például a részben hidrogénezett növényi olajokkal, amelyek az FDA előzetes véleménye szerint már nem tekinthetőek „általánosan biztonságosnak”. Az Institute of Food Technologists kutatója, Kantha Shelke ugyanakkor emlékeztet arra: azért, mert egy adalékot az iparban is használnak, még nem feltétlenül káros. Az ADA jelenleg nem szerepel az úgy nevezett California Propostion 65 dokumentumban, amely a szakértő szerint a világ leghosszabb listája az összes ismert rákkeltő anyagról.
http://www.businessweek.com/articles/2014-02-27/how-a-rubber-chemical-found-its-way-into-500-food-products