Keresés a tartalomban:
Kitekintő

„Right2Water” - a víz nem árucikk

2014. február 19., Európai Parlament/SV
Címkék: víz Európai Bizottság Európai Parlament vízszolgáltatás szennyvízelvezetés versenyjog
Az Európai Parlament adott otthont február 18-án az első európai polgári kezdeményezés hivatalos meghallgatásának. A „Right2Water” kezdeményezés célja, hogy mindenki hozzáférhessen a tiszta vízhez, és ne liberalizálják a vízzel kapcsolatos szolgáltatásokat. „Hiszem, hogy egy európai konszenzus működhet”- mondta a meghallgatás után Anna Marie Perret, a kezdeményezés főszervezője.
A „Right2Water” kezdeményezés szervezői arra kérik az Európai Bizottságot, hogy minden európai számára biztosítsa a tiszta vízhez és a szennyvízelvezetéshez való hozzáférést, és kötelező érvényű jogi garanciákkal biztosítsa, hogy a vízszolgáltatást ne lehessen liberalizálni.
 
„A kezdeményezés egy lépés a helyes irányba, de ennél többre van szükség. (...) A víz nem árucikk, hanem örökségünk része. Tovább kell mennünk, és meg kell győznünk az Európai Bizottságot a technokrata belső piaci versenyjogi szabályok felfüggesztéséről. Társadalmi igazságosságon és demokrácián alapuló szabályokra van szükség” - érvelt Anne-Marie Perret.
 
Az aláírásgyűjtés nehézségei
 
Perret hozzátette, hogy fontos megismertetni a polgárokkal, hogy milyen lehetőségek rejlenek a kezdeményezésben, de elismerte, hogy az egyik probléma az volt, hogy meggyőzzék az embereket, hogy írják alá a kezdeményezést.
 
„Néhányan azért utasították vissza az aláírást, mert meg kellett adni a személyi azonosító számukat. Az online aláírásokkal is bőven akadtak problémáink.”
 
Az Európai Bizottságnak március 20-ig kell válaszolnia
 
A meghallgatáson a kezdeményezés szervezői mellett EP-képviselők és az Európai Bizottság alelnöke, Maroš Šefčovič is részt vett. Az Európai Bizottságnak március 20-ig kell elkészítenie a hivatalos választ a kezdeményezésre.
 
„Hiszem, hogy találunk egy közös európai konszenzust a témában. El kell érnünk, hogy a Bizottság felhagyjon azzal az elképzeléssel, hogy a piac mindenható. Az uniós polgárok emberi jogairól is beszélni kell, amelyeket tisztelni és támogatni kell ”- nyilatkozta Perret a meghallgatás után.
 
„A meghallgatás megmutatta, hogy milyen fontos a vízhez való jog kérdése” - mondta Matthias Groote, a környezetvédelmi szakbizottság elnöke. Ugyanakkor hozzátette, hogy jó lett volna, ha az uniós kormányok képviselői is részt vesznek a meghallgatáson.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez