Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Jönnek az internetre kötött növények

2014. február 3., Faludi Linda
Címkék: kutatás internet cyborg légszennyezettség növény
Cyborg növények, amelyek hálózatba kötve jeleket küldenek nekünk a légszennyezésről vagy arról, mikor kell meglocsolni őket - Andrea Vitaletti kutató szerint ez a nem is olyan távoli jövő. A PLEASED ([12:46:26] Linda Faludi: PLants Employed As SEnsing Devices) néven futó projekt keretében a tudósok azt vizsgálják, hogyan kombinálhatóak az elekronikus érzékelők a növényekkel.
„A növények mögött több millió évnyi evolúció áll, túl akarnak élni” – fogalmazott Andrea Vitaletti a kísérlettel kapcsolatban. A tudós és munkatársai úgy látják, az olcsó és robusztus növények ideális érzékelőként szolgálhatnak a környezetvédelmi és mezőgazdasági munkák finomhangolásához. Vitaletti és a Firenzei Egyetem kutatója, Stefano Marcuso közösen dolgozták ki az alapötletet, amelyen most már több labor mellett a Firenzei- és a Southamptoni Egyetem, valamint a Londoni Matematikatudomány Intézete közösen dolgozik.
 
A csapat olcsón beszerezhető, nyílt forráskódú Arduino áramköröket próbál növényekkel összekötni, hogy megtudja, milyen jelzéseket adnak a légszennyezettséggel, a vízigénnyel és más, környezeti tényezőkkel kapcsolatban. A méréshez használt eszközök nem sokban térnek el a jelenleg elektromiográfiás vizsgálatok (EMG) során alkalmazottaktól, a jelek értelmezése viszont sokkal nehezebb. Az EMG elvégzésekor apró érzékelő tűket szúrnak az izmokba, majd oszcilloszkópon megjelenítik az izom által leadott elektromos jeleket. Bizonyított, hogy a növények reagálnak a parazitákra, sérülésekre, de a reakciók mögötti mechanizmus egyelőre kevéssé ismert. Vitaletti és csapata azt reméli, hogy négy-öt éven belül bevethetik a cyborg növényeket a környezetvédelemben és a precíziós gazdálkodásban. Ha ez megvalósul, a gazdák közvetlenül a növényektől értesülhetnek arról, mikor kell meglocsolni őket vagy hogy milyen kártevő támadta meg őket.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez