Keresés a tartalomban:
Egészséges táplálkozás

Az idei év legnépszerűbb diétái

2014. február 24., Faludi Linda
Címkék: diáta fogyókúra lúgosítás orvosi diéta gluténmentes étel lisztérzékenység testépítés
A U. S News szemlézte a népszerű, hatásosnak tűnő diétákat és kiválasztotta azt az öt módszert, amelyek valószínűleg 2014 sztárjai lesznek.

Lúgosító diéta

Magyarországon egy ideje „fut” ez a diéta, aminek lényege, hogy egyensúlyban kell tartani a szervezetben a sav-lúg arányt. A diéta hívei azt vallják, hogy száműzni kell a savat termelő ételeket, például a vörös húsokat és helyettük zöldségeket, gyümölcsöket, bizonyos magvakat és tofut tanácsos fogyasztani. Mára egész iparág épült a lúgosító étkezés köré, ennek ellenére a portál szakértői nem találtak tudományos bizonyítékot a diéta hatékonyságára.
 
Szintén új belépő a toplistán az úgy nevezett Spark Solution diéta. Ez a napi 1 500 kilokalóriás tápanyagbevitelt és rendszeres edzést javasló program állítólag két hét alatt sínre teszi azokat, akik kipróbálják. A diéta összeállítói négy étkezést írnak elő naponta és bár népszerűsége egyre nő a tengerentúlon, a U. S News szakértői panelje szerint ez a diéta tulajdonképpen semmi újdonsággal nem szolgál.

A gyors diéta

Elsősorban a testépítő férfiaknak köszönheti gyors terjedését ez az 5:2 néven is ismert program, ami radikálisan leegyszerűsíti a fogyókúrát. A diéta lényege mindössze annyi, hogy öt napnyi normál étkezés után negyedére csökkentjük a kalóriabevitelt két, nem egymást követő napont. Ez a nők esetében 500, a férfiaknál 600 kilokalóriát jelent a böjtös napokon. A „váltott koplalás” néven is ismert módszer főként azért népszerű, mert semmilyen megkötést nem tartalmaz az étkezések összetételére vonatkozóan, így egyszerű betartani. A portál szakértői éppen ezért inkább negatívan értékelték ezt a diétát, hiszen előfordulhat, hogy a program követője kifejezetten egészségtelen ételeket választ és egyelőre nincs kellő tudományos bizonyíték arra, hogy az időnkénti koplalás valóban csak a testzsírt építi le és nem okoz egészségügyi gondokat.

Orvosi diéta

Felkerült a listára a FODMAP néven futó, orvosi diéta, amelyet főként az irritatív bél szindrómával és bélgyulladással küzdő betegeknek ajánl a programot kidolgozó ausztráliai Monash University. A rövidítés azokra az erjedésre hajlamos oligoszacharidokra, diszacharidokra és monoszacharidokra utal, amelyeket tiltólistára tesznek a diéta során, ezzel csökkentve a túlérzékenységi reakciókat. Hivatalosan orvos által irányított gyógyító módszerről van szó, de a diéta lassan terjed az egészségesek körében is. Szakértői felügyelet mellett sokak életminőségét javíthatja.

Gluténmentes diéta

A lista utolsó új tagja a gluténmentes diéta, amely elsősorban a lisztérzékenységben szenvedőknek jelent megoldást, de a támogatói szerint számtalan krónikus gond: fáradékonyság, fejfájás, ekcéma, depresszió, stb. megoldásában is segíthet. A Mayo Clinic adatai szerint az amerikai lakosság 1 százaléka lisztérzékeny, 10 százalék esetében pedig enyhébb gluténérzékenység mutatható ki. Utóbbi észrevétlen maradhat és enyhe, de tartós gyulladásokat válthat ki, ezért érdemes lehet kipróbálni ezt a kizáró típusú diétát, feltéve, hogy gondoskodunk a szénhidrátok megfelelő pótlásáról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez