Keresés a tartalomban:
Hasznos tippek

Lakásbiztosítás: takarékossági tippek

2014. február 5., Faludi Linda
Címkék: biztosítás szerzdés lakásbiztosítás elektronikus ügyintézés
A lakásbiztosítások fontossága vitathatatlan, de legalább ilyen fontos, hogy időről időre átvizsgáljuk a biztosítási feltételeinket. A szerződés módosításával elkerülhetjük az alulbiztosítottságot, sőt, jelentős összegeket takaríthatunk meg.

A lakásbiztosítási szerződések főbb típusai:

„All risk” jellegű biztosítás:

Valamennyi olyan kárra fedezetet nyújt, amelyet a szabályzat tételesen nem zár ki. Az ilyen kockázatviselési jellegű biztosítások feltételei tehát inkább az úgynevezett kizárásokat fogalmazzák meg tételesen és részletesebben – vagyis azokat az eseteket, hogy mikor nem fizet a biztosító. Amely káresemény viszont nincs kizárva, az biztosítási eseménynek minősül és kiváltja a biztosító szolgáltatási kötelezettségét.

„Per risk” jellegű biztosítás:

Az előzőekkel ellentétben a biztosítás kizárólag azokra a kártípusokra nyújt fedezetet, amelyeket a feltételekben meghatároztak. Amennyiben a feltételekben nem definiált káresemény következik be, a biztosító nem téríti meg a kárt.

Forrás: MABISZ

Az első teendő a fedezet felülvizsgálata: nézzünk utána, hogy a szerződésben meghatározott lakásbiztosítási fedezet megfelel-e az ingatlan jelenlegi értékének. Ha az adott területen emelkedtek az ingatlanárak, vagy ha felújításokat végeztünk az ingatlanon, növekedhet az érték, ha a szerződés nem követi le ezeket a változásokat, alulbiztosítottak lehetünk.
 
Ha az elektromos hálózatot, a nyílásszárókat vagy a biztonságot érintő felújításokat tervezünk, célszerű a vásárlás előtt felkeresni a biztosítót és érdeklődni arról, hogy az adott biztonsági zár, riasztó, stb. megfelel-e a követelményeknek és ha igen, mekkora kedvezmény érhető el az alkalmazásával. A füstriasztók, biztonsági ajtózárak és vízszivárgás-jelzők szinte biztosan lakásbiztosítási kedvezményt érnek.
 
A biztosítási kalkulátorok segítségével érdemes utánajárni, megéri-e igénybe venni az együttes kötésre vonatkozó kedvezményeket. A biztosítók kínálnak plusz szolgáltatásokat a lakásbiztosításokhoz, ezek megkötése csökkentheti a teljes díjat. Általában kedvezménnyel honorálják azt is, ha más szerződést (pl. casco, kfgb) is kötünk nálunk.

További kedvezményt érhetünk el, ha az elektronikus ügyintézés, illetve az elektronikus számlafizetés mellett döntünk. Szinte biztosan valamilyen kedvezményt kapunk, ha csoportos beszedési megbízást adunk a biztosítónak, ebben az esetben viszont mindenképpen érdemes tisztázni minden részletet (melyik napon emelik le az összeget a számláról, stb.)
 
Az összköltségeket csökkentheti a vállalt önrész emelése is: a biztosítók mérséklik az árat, ha vállaljuk, hogy a káresemények után nagyobb összeget fizetünk ki „zsebből”, mielőtt megtérítenék a kárunkat. Mivel kárigényt remélhetőleg ritkán jelentünk be, ez a lépés kifizetődő lehet, persze nem árt alaposan megfontolni, mekkora összeget vállalhatunk fel nyugodtan.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez