Keresés a tartalomban:
Jog

Változnak a kötelező jótállás szabályai

Jótállási jegy elektronikus dokumentumként

2014. február 24., MTI/SV
Címkék: jótállás szavatosság garanci jótállási jegy fogyasztó fogyasztóvédelem
A jövőben akár elektronikus dokumentumban is átadhatja az értékesítő vállalkozás a vásárló fogyasztónak a jótállási jegyet, viszont a hőpapírra nyomtatott blokkra nem lehet rávezetni a jótállást - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amelyek a kormány honlapján jelent meg.
Az eladót eddig forgalmazóként jelölték a jogszabályok, a jövőben - igazodva a március 15-én hatályba lépő új Ptk.-hoz - vállalkozás lesz az eladó megnevezése.
 
A hőpapír kiiktatását azzal magyarázza a tervezet indoklása, hogy azon a szöveg egy idő után elhalványul, és emiatt a vásárló elveszítheti a jótállást. Ezért úgy kell átadni a garanciajegyet, hogy az a jótállási idő végéig olvasható legyen.
 
Amennyiben a vásárló nem kapja meg a garanciajegyet, de van fizetési bizonylata a vásárlásról, akkor azzal érvényesítheti a jótállást.
 
Új melléklet is került a szöveg végére, ez sorolja fel azokat a fogyasztási eszközöket, amelyekre kötelező jótállást adnia a vállalkozásnak. A felsorolásba - az eddigieken túl - bekerültek például a kerti medencék és -játékok, a riasztó- és jelzőberendezések, a sporteszközök, valamint az elektromos árammal működő szépségápolási eszközök.
 
A jogban a garancia és a kötelező jótállás azonos fogalmat fed: amikor elromlik a termék, az eladónak kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem a rendeltetésének megfelelően használta azt. A garanciális időt követő szavatosság ideje alatt viszont a vevőnek kell bizonyítania, hogy az eszköz hibás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez