Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Alzheimer kór – A DDT még mindig szedi áldozatait

2014. február 10., Faludi Linda
Címkék: Alzheimer kór DDT környezetszennyezés Egyesült Államok természetvédelem
Az Alzheimer kór jelenleg a hatodik leggyakoribb halálozási ok az Egyesült Államokban. A szakértők számtalan gént azonosítottak, amelyek hajlamosíthatnak a betegségre, a friss kutatások azonban azt mutatják, hogy a környezetszennyezés is komoly szerepet játszhat a kór kialakulásában, különösen a több mint negyven éve betiltott rovarirtó, a DDT.

A DDT-ről

A DDT-t 1874-ben szintetizálták és az ötvenes évektől világszerte óriási mennyiségeket vetettek be a mezőgazdaságban. Becslések szerint évente mintegy 40 ezer tonnát használtak fel világszerte a nyolcvanas évekig, amikor a legtöbb országban az általa okozott hosszú távú természetkárosítás miatt betiltották. A színtelen, íztelen és szinte szagtalan vegyület a mai napig okoz egészségügyi gondokat világszerte. Lassú lebomlása mellett más szennyező anyagoktól eltérően vérvizsgálattal kimutatható. Az eddigi ismeretek szerint hormonális zavarokat, cukorbetegséget okozhat és hozzájárulhat több rákfajta kialakulásához is.

Bár bizonyos genetikai variációk közrejátszanak a betegség kialakulásában, a tudósok szerint az Alzheimer ilyen mértékű terjedésére nem adhat magyarázatot kizárólag a genetika. A Rutgers University munkatársainak januárban közölt előzetes kutatási eredményei szerint egy több mint negyven éve betiltott rovarirtó, a DDT is szerepet játszhat a betegség kialakulásában. Jason Richardson és csapata hatvan éven felüli, Alzheimer kórral küzdő betegeken végeztek vérvizsgálatot és megállapították: a legtöbb beteg vérében magas a DDT szintje. A legsúlyosabb esetekben a rovarirtó magas koncentrációja és a genetikai gyengeség együttesen fejtette ki hatását.
 
A Scientific American beszámolója szerint Richardson és kollégái egyelőre nem értik, pontosan hogyan járul hozzá az évtizedek óta betiltott, mérgező rovarirtó a betegség kialakulásához, de feltételezik, hogy a szer elősegíti a kórra jellemző fehérjelerakódások létrejöttét.

Nem csak a DDT a ludas

A friss kutatások szerint a DDT mellett a mezőgazdaságban egyre gyakrabban használt, nitrogén alapú műtrágyák élelmiszerekben lerakódó maradványai is növelik az Alzheimer kór esélyét. A nitriteket és nitrátokat a növényvédelem mellett élelmiszerek tartósítására, színezésére és ízesítésére is használják. Ezek a szerek patkányokkal végzett kísérletekben blokkolták az inzulin receptort, ezzel elősegítve a cukorbetegség és az Alzheimer kialakulását.
 
Az Alzheimer kialakulását emellett a nagyvárások levegőjében található szennyező anyagok tartós belélegzése is erősítette, csakúgy, mint a passzív dohányzás.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez