Keresés a tartalomban:
Kitekintő

Álmatlanságot okozhat az okostelefon

Miért ne tartsuk az éjjeliszekrényen?

2014. február 11., Faludi Linda
Címkék: okostelefon táblagép internet alvászavar telefon álmatlanság kijelző
A University of California alváskutató laborjának munkatársai szerint az éjjeliszekrényeken elhelyezett okostelefonok jelentősen hozzájárulhatnak az alvászavarok kialakulásához. A húsz-harminc éves korosztály körében egyre többször okoz álmatlanságot az okostelefon használata.
Miért nem tanácsos a hálószobában, elérhető közelségben hagyni a telefont? David M. Claman és kollégái szerint azért, mert túl nagy a kísértés arra, hogy egy-egy éjszakai vagy hajnali ébredéskor megnézzük. A Kaliforniai Egyetem professzorának tapasztalata szerint sokan először csak megnézik a telefonon, hány óra, de az esetek többségében ezután a legtöbben azt is ellenőrzik, mi a helyzet az email fiókjukkal.
 
Erről persze mindenkinek eszébe jut a munka, egy email, amit elküldött vagy egy levél, amit meg kellett volna kapnia, a test megfeszül, a további nyugodt alvásnak pedig lőttek – írja az ANI hírügynökség.
 
A húsz-harminc éves korosztály körében egyre többször okoz álmatlanságot az okostelefon használata. A kijelzőre pillantva bekapcsol a „fenyegetés érzékelő” üzemmódunk, ami megakadályozza, hogy elaludjunk – fogalmaz Orfeu M. Buston, a Harvard neurológusa.
 
Ráadásul még csak nincs is szükség arra, hogy eszünkbe jusson a munkahely, mivel a telefon kékes fényű kijelzője önmagában akadályozza az alvást. Az alváskutatók szerint a kijelzők által sugárzott kék fény az agy alvási mechanizmusa ellen dolgozik, tehát – kis túlzással – már azzal kiválthatjuk az álmatlanságot, hogy ránézünk a telefonra.

A kutatók szerint azok, akik legalább két órán keresztül használják táblagépüket lefekvés előtt, fél órával később tudnak csak elaludni, mint akik nem.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez