Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Biztonságos-e az online piactér?

Sok a csaló webáruház

KOSÁR/OFE
Címkék: csaló webáruház online vásárlás OFE internetes csalás biztonságos fizetés
Az utóbbi években a gazdasági válság hatására sem nőttek a fogyasztói panaszok az online kereskedelemben. A trend azonban megfordulni látszik: mind itthon, mind Ausztriában nőtt a csaló webáruházak száma, és ezzel párhuzamosan több a panasz is. Hogyan vásároljunk biztonságosan és kerüljük el az internetes csalókat?


Továbbra is komoly problémát jelentenek az internetes kereskedelemben a csalók, különösen a használt autók és az elektronikus termékek online értékesítése terén. Megjelentek azonban újabb visszaélési módok is, mint például pornó anyagok vásárlása tini hitelkártyával – hívta fel a figyelmet az Európai Online Piactér elektronikus kereskedelemről szóló jelentése. A tanulmányt az OFE keretein belül működött Európai Fogyasztói Központ Magyarország adta ki.
 
Sok a csaló webáruház
 
A tanulmány az elektronikus kereskedelemmel kapcsolatos fogyasztói jogviták eredményeit foglalja össze pár évre visszamenően, és a megfigyelt trendeket tartalmazza.
 
A jelentésből kiderül, hogy mindkét évben a német, az angol és a francia web-kereskedők ellen éltek leggyakrabban panasszal a fogyasztók. Ám, meglepő módon, a globális válság hatására az elmúlt években nemhogy nem emelkedett a panaszok száma, inkább csökkent, 2008-ban például csaknem negyedével. Az utóbbi időben azonban a változás számottevő: Ausztriában egy év alatt negyvenszeresére nőtt az internetes bűnözéssel összefüggő feljelentések száma. Az osztrák belügyminisztérium tájékoztatása szerint a legtöbbször csaló internetes áruházak károsítják meg a gyanútlan fogyasztókat.
 
Szexoldalakat böngésző kiskorúak: felelős-e a kereskedő?
 
Új típusú problémákat vet fel a kiskorúaknak a digitális piacra való belépése is. „A kiskorúak cselekedeteiért azok szülei tartoznak felelősséggel, hiszen a kereskedőktől nem várható el, hogy tudják – vagy felderítsék - hogy az on-line tranzakciók során ki van a fogyasztói oldalon” – mondta el Tokaji Nagy Orsolya, az OFE kommunikációs vezetője.
 
„Másfelől viszont az is tény, hogy felnőtt tartalmakat tinédzsereknek szóló bankkártyával is meg lehet vásárolni, amely azonban egyértelműen felveti a kereskedők felelősségét. Fontos lenne ezeknek a tartalmaknak a szabályozása, illetve, hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá ezekhez a tartalmakhoz” – tette hozzá Tokaji Nagy Orsolya.
 
Magyarországon is egyre több fogyasztó panaszkodik a külföldi webáruházakra, hiszen mára ők is gyakrabban bonyolítják le vásárlásaikat a neten. Az OFE elnöke szerint az internetes bűncselekmények esetében a megelőzésen van a hangsúly, hiszen a becsapott fogyasztók pénzének visszaszerzésére elenyészőek az esélyek.
 

 
Hasznos tippek

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez