Keresés a tartalomban:
Élelmiszer

Vége a hamburgernek?

Életmentő beavatkozás az USA-ban

Címkék: hamburger bio élelmiszer ÖKO gyorsétterem
A gyorséttermekben „élő” amerikaiak milliói lesznek csalódottak, ha kezükbe veszik kormányuk nemrég elkészült táplálkozási útmutatóját. (2010 Dietary Guidelines for Americans)

Ne dőljünk be mindennek, ami bionak látszik

Egészséges táplálkozásunkat napjainkban egyre inkább kiegészítik a bio élelmiszerek. Számos olyan termék van azonban, mely magát bioként hirdeti, de nem rendelkezik bio tanúsítvánnyal. Fontos, hogy figyeljünk, csak olyan termékek kerüljenek a kosarunkba, melyek rendelkeznek ilyen minősítő logóval. Ha egy terméken tanúsítvány szerepel, akkor annak tartalmaznia kell egy kódszámot, mely a tagállamot vagy az EU-n kívüli harmadik országot azonosító rövidítéssel kezdődik, (Magyarország esetében HU), majd az ökológiai termelési módra utaló kifejezést (ÖKO), és egy hivatkozási számot (01), amely a tanúsító szervezet beazonosítását teszi lehetővé. Itthon két olyan tanúsító szervezet van, amelyik biotermékeket ellenőriz. A HU-ÖKO-01 a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.-t jelöli, míg a másik magyar tanúsító szervezetet, a Hungária Öko Garancia Kft.-t a HU-ÖKO-02 szám azonosítja.

Haza és egészség
 
„Ezek az iránymutatások egy olyan időszakban jelentek meg, amikor a gyerekek több mint egyharmada, és a felnőttek több mint kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. Ezt a válságot, többé nem hagyhatjuk figyelmen kívül”- fújt riadót az agrárminiszter. Az új táplálkozási útmutató nagy hangsúlyt helyez a kalóriacsökkentésre, -égetésre és a fizikai aktivitás növelésére.
 
Ezek az ajánlások gondolkodásra késztetik az embereket, hogy egészségesebb élelmiszereket vásároljanak, és mozogjanak többet. Az étkezési szokások javítása nem csak az egyéneknek és a családoknak jó, hanem a hazánknak is – hozza összefüggésbe a hazaszeretetet az egészséges életmóddal a mezőgazdasági ügyekért felelős vezető.
 
Az útmutató arra ösztönzi az amerikaiakat, hogy sportoljanak, fogyasszanak több zöldséget - gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és tenger gyümölcseit, és kevesebbet fogyasszanak sót, telített és telítetlen zsírokat, hozzáadott cukrot, és a finomított gabonát.
 
„Ha az amerikaiak elfogadják az iránymutatás javaslatait, egészségesebben élhetnek, és hozzájárulhatnak az egészségügyi ellátás költségeinek csökkentéséhez, segítve az USA hosszú távú gazdasági versenyképességét és az általános termelékenységet” – fogalmazta meg a minden régióra érvényes igazságot Tom Vilsack miniszter.

Néhány tipp az útmutatóból:
Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez