Keresés a tartalomban:
Életmód

PÁR-KÁR

Netrománc kockázatokkal

2011. február 11., Schäffer Dániel
Címkék: társkeresés világháló csaló
Az egyedüllétet és a magányt elunva, - vagy csak szórakozásból - egyre többen keresik a szerelmet a világhálón. A társtalálásnak ez a módja kényelmes, gyors, ám sokszor veszélyekkel is járhat. Az internetes románcokhoz kapcsolódó csalások egyre több fogyasztót érintenek – figyelmeztet az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület.

Rita 35 éves egyedülálló hölgy. Elunva a magányt, úgy határozott, hogy internetes társkeresőn keres párt, így regisztrált a számos online párkereső oldal egyikén. Hamarosan jelentkezett is fotóval egy magát jómódú ügyvédnek kiadó udvarló, aki kis idő múlva szerelmes verseket és romantikus e-maileket küldött a szingli hölgynek. A netrománc tragikus fordulatot vett: szerelmes ügyvédünknek családi problémák miatt elfogyott a pénze, így már a mobilját is Rita töltötte fel, hogy egyáltalán beszélgetni tudjanak. A feltöltések hamarosan ötvenezer forintra rúgtak, így a romantikára és társra vágyó hölgy gyanút fogott: talán az édesanya kórházba kerülése hazugság, szerelmese pedig egyszerűen csaló - szól egy történet a sok közül, amivel becsapott társkeresők fordultak az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülethez (OFE).

A tipikus felhasználó: 35 év körüli és elvált

„A tapasztalatok azt mutatják, hogy a csalók képesek egy, a sajátjukétól teljes mértékben eltérő személyiségként feltűnni – gyakran nemhogy alapvető tulajdonságaik, de még koruk és nemük sem egyezik az általuk elmondottal” – mondta el a Kosárnak Tokaji-Nagy Orsolya az OFE kommunikációs vezetője. „Chatszobákban, internetes társkereső portálokon, közösségi fórumokon vadásznak áldozataikra, hogy a szerelmet pénzre válthassák. Ha a társkereső elmúlt 40 éves, nemrég vált el, özvegy vagy testi hibával rendelkezik, kívánatos célpont lehet egy csalónak” – tette hozzá a kommunikációs vezető.
 
Az internetes társkeresők tipikus használója 35 év körüli budapesti elvált nő – mondta el az Sg.hu Tudományos és Informatikai Hírmagazinnak egy korábbi interjúban Markovics András, az Egyesült Társkereső Szolgáltatások Kft. ügyvezető igazgatója.
 
Míg 2003-ban 30 ezer, addig 2008-ban már 360 ezer regisztrált felhasználó veszi igénybe a párom.hu és a startrandi.hu társkereső honlap szolgáltatásait – mondta el az ügyvezető. Az ilyen jellegű portálokon elsősorban a 25-49 éves korosztály regisztrál.
 
Az internetes társkeresés sokszor hatékony lehet, ám sokszor szembe kell nézni a komolytalan felhasználók „ajánlataival” vagy a csalással is.
 
Az oldal készítői ellenőrzik a fotókat, és a személyleírásokat a közzététel előtt és a további ellenőrzésekre is megvannak a megfelelő módszerek – mondta el az ügyvezető. Markovics András szerint a férfiak általában a valós magasságukat, a nők pedig túlsúlyukat próbálják leplezni az első találkozó előtt.
 
A kifejezetten szingli párkeresőkre specializálódó csalók pszichológiai trükköket alkalmazva ejtik csapdába áldozataikat: megértik és meghallgatják, vers idézetekkel és ajándékokkal kábítják a fogyasztót.

Külföldön szolgáló katonák és orosz szépségek

A hagyományos online társkeresőkön kívül egyre többen használják erre a célra a közösségi oldalakat is. Itthon jól jelzi ezeknek a fórumoknak az egyre terjedő népszerűségét, hogy 2009. november eleje óta a magyar Facebook felhasználók száma egy év alatt ötszörösére nőtt. Tavaly októberben több mint 2 millióan voltak, az Iwiw felhasználók száma pedig – az oldal saját adatai szerint - 4,2 millió.
 
A Facebook-os szerelmi csalás egyik tipikus esete, hogy az „udvarló” magát külföldön szolgáló amerikai katonának adja ki, majd a későbbiekben pénzt kér az utazásra, hogy a távrománc után végre találkozhassanak személyesen is.
 
A gyengébb nem képviselői is lehetnek szerelmi csalók: orosz szépségek között bevett módszer, hogy közösségi oldalakon, gazdag nyugati üzletemberekre vadásszanak, és pénzt csaljanak ki tőlük. „Érdemes gyanút fognunk akkor, ha udvarlónk nem küld magáról több képet, és/vagy levele hemzseg a helyesírási hibáktól” – mondta el Tokaji-Nagy Orsolya.
 
A Magyar Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH)   is figyelmeztet az online csalásokra. Takács Péter, a NMHH média- és hírközlési biztosa a Duna TV családbarát magazinjában felhívta a figyelmet, hogy a közösségi oldalakon korlátozhatjuk adataink hozzáférését. Fontos, hogy mindig olvassuk el az adatkezelésről szóló tájékoztatókat. Emellett alkalmazzunk digitális vízjelet képeinken, melyek ugyan nem tudják megakadályozni a képek letöltését, de bizonyíthatják azok származási helyét és tulajdonjogát – mondta el Takács Péter.
 
„Legyen nagyon elővigyázatos – nem minden az, aminek látszik. Lehet, hogy cyber-szerelme egy internet kávézóban ülő bűnöző, aki jól begyakorolt, szépen hangzó frázisokkal kábítja. Aztán egyszer csak váratlan pénzügyi problémára hivatkozva arra kéri, küldjön pénzt: lehet, hogy csak pár ezer forintot egy feltöltő kártyára, hogy telefonon beszélhessenek, de kérhetnek akár tíz-, vagy százezreket is egy utazás fedezésére, hogy végre találkozhassanak. Ezek azonban mind csak hazugságok, amelyeknek egyetlen célja, hogy pénzt húzzanak ki gyanútlan áldozataikból” – hívja fel a figyelmet az OFE.
 
Sajnos a pénzünk visszaszerzésére csekély esély van, ám vannak bizonyos intő jelek és tanácsok, melyeket érdemes megjegyezni.

Hasznos tippek az OFE-tól:


Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
laci121 - 2013. március 9. 20:09
Sziasztok. Kérnék egy tanácsot tőletek. Kb 1 honapja kaptam egy emailtt egy alyona nevü orosz 30 éves nőtől, sokat leveleztünk én magyarul ő pedig fordito progival a munka helyi gépről magyarul válaszol a maji napig. telefonszám csere is volt smst tudunk küldeni egymásnak de ő sem tud hivni meg én se tudom hivni valami van ő nála a szolgáltatójánál. Na ő most álitolag a vizumot intézi hogy ide jöjjön magyarba, de nem kért még pénzt tőlem segitség fejében mivel rakott most félre pénzt hogy végre ide utazon hozzám. de küld mindig fotokat magárol azt hiszem, de a szem szine kék ahogy irta de viszont van ameiken szürke a szem. és hasonlitanak a képek egymásra. Nagy összhangban vagyunk a levelekben. de nem tudom hogy csalo eh mert furcsa hogy más a szine a némely szemnek. De irtam neki hogy van egy plusz telefonom, simmel együtt elküldöm neki de azt irta hogy ne küldjem mert neki kel fizetnie a postát és most nem tud fizetni mert az utazásra rakta el a pénzt. Ti szerintetek ez kamu nő vagy nem. Mit tegyek várjam hátha képeken ő van meg lehet bnők rokonok? Valahogy nem akarok ha ténleg idejön egy szakálas orosz hapsit fogadni a reptéren :D

Semmi féle anyagi megjegyzés nem volt tőle. Én írtam neki az egyik levélben, hogy nem vagyok gazdag ember így őszintén erre a válasz: Nem érdekel, hogy van e pénz hanem az érdekel, hogy érdekes, és jó legyen együtt.

Szóval nem tudom mi tévő legyek vele.
Tanácsot, véleményt előre is köszönöm!!
Üdv
Éles László
sancib - 2013. november 4. 18:18
Kedves Laci.
Nem tudom, hogy jöttél ki a dologból de én is hasonló cipőben vagyok mint te márciusban. szeretném tudni moi lett a végeredmény. valós a Csaj?
üdv. sancibacsi

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez