Keresés a tartalomban:
Tudta ezt?

Pillangóval a hamisítás ellen

2011. február 2.
Címkék: nanotechnológia hamisítás
Kanadai tudósok egy pillangófaj szárnyának mintázatát alapul véve, annak fényelnyelő és fényvisszaverő képességét reprodukálva alkották meg hamisítás elleni technológiájukat. A nanotechnológiai eljárás meggyőződésük szerint másolhatatlan.
Egy kék szárnyú Costa Rica-i pillangófaj, a Costa Rican Blue Morpho inspirálta a kanadai kutatókat hamisítás elleni megoldásuk kifejlesztésében. A pillangófaj szárnyának felülete bizonyos színeket visszatükröz, míg másokat elnyel, így hozva létre azt a kék árnyalatot, amely fajának sajátossága. A Vancouver Sun beszámolója szerint a Simon Fraser University egy végzős hallgatója és professzora ezt az egyedi fényvisszatükröző képességet alkották újra a hamisítás elleni technológiájuk kidolgozása során.
 
A technológia lényege, hogy a felületen nanoméretű, egy hajszálnál 1500-szor kisebb átmérőjű lyukakat alakítanak ki oly módon, hogy ezek a fény útját meghatározott szögben, alakzatban és színben visszaverődve törjék meg. A technológia jelenlegi állása szerint egy körülbelül fél centiméter szélességű polimer chip felületén 60-80 millió darab lyukat ütnek, így kialakítva a logót, amely számos termék, valamint pénz és igazolványok, dokumentumok eredetiségének igazolására alkalmas. A kanadai kutatók szerint az általuk kidolgozott eredetiségigazolás másolhatatlan, a hamisítók más biztonsági címkékkel ellentétben erről nem tudnak meggyőző utánzatot előállítani.
 
A gyakorlati alkalmazására létrehozott NanoTech Security Corp képviseletében a szakértők már tárgyaltak Kanada és az Egyesült Államok központi bankszerveivel is az általuk kidolgozott hamisítás elleni megoldás használhatóságáról.

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez