Keresés a tartalomban:
Jog

Nem kell mindig bíróság

Egyszerűbben is lezárhatók a viták

Címkék: vitarendezés kis értékű követelés békéltető testület határon átnyúló viták Európai Bizottság fogyasztó fogyasztóvédelem
Nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság a fogyasztói jogorvoslatokról. Arra keresnek megoldást Brüsszelben, hogyan lehetne bíróságon kívül, gyorsabban és olcsóbban rendezni az állampolgárok – főleg kis értékű terméket vagy szolgáltatást érintő – vitáit.
„Minden uniós polgár számára elérhetővé kellene tenni egy egyszerű, gyors és olcsó mechanizmust a kereskedőkkel és szolgáltatókkal fennálló viták rendezésére” - közölte John Dalli egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos.
 
Bizottsági adatok szerint jelenleg legalább 750 alternatív vitarendezési mechanizmus létezik az EU-ban, mégis, a fogyasztó nem feltétlenül kap egy adott probléma kapcsán jogi segítséget. Bizottsági becslések szerint az uniós fogyasztók által elszenvedett károk az európai GDP mintegy 0,3 százalékát teszik ki.
 
A Bizottság három fő területen lát problémát a felméréseit követően. Egyrészt kevéssé ismertek és nem kellően átláthatók a létező alternatív vitarendezési mechanizmusok: 2009-ben például a megkérdezett kereskedők 40 százaléka nem ismerte a lehetőségeket, és csak a fogyasztók 3 százaléka vitte az ügyét valamilyen alternatív vitarendezési fórum elé. További elgondolkodtató adat, hogy a megkérdezett fogyasztók 48 százaléka nem fordulna bírósághoz 100 euró érték alatti vitás ügyben a feltételezett magas bírósági költségek miatt.
 
Szintén orvoslásra szorul a Bizottság szerint, hogy egyes tagországokban és szektorokban nem áll rendelkezésre alternatív vitarendezési mechanizmus.
 
Magyarországon 20 nyilvános békéltető testület működik a regionális kereskedelmi kamarákon belül, amelyek a fogyasztók és a vállalkozások közötti vitás ügyekkel foglalkoznak, ideértve a határokon átnyúló, illetve a kollektív vitákat is. Ugyanakkor nincs kis értékű követelések esetén alkalmazandó eljárás. Első fokon rendes bírósági eljárást alkalmaznak. Másodfokon a kis értékű követelésekre külön szabályok vonatkoznak.
 
A kis értékű követelések európai eljárásának bevezetéséről szóló 861/2007/EK rendelet létrehozott egy egyszerűsített bírósági eljárást az olyan határokon átnyúló ügyekre, amelyeknél a követelés értéke nem haladja meg a 2000 eurós összeget. A kis értékű követelésekről szóló rendelet alkalmazási körébe tartozó ügyekben a helyi bíróságok illetékesek. A szellemi tulajdonjogokkal, a nemzetközi szállítási szerződésekkel, az értékpapírokkal kapcsolatos ügyekben és a tisztességtelen szerződési feltételek érvénytelenségére hivatkozva pénzkövetelés iránt indított perekben a megyei bíróságok és a Fővárosi Bíróság illetékesek.
 
Forrás: Bruxinfo

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez