Keresés a tartalomban:
Életmód

Fékezett habzással

Kézi mosogatószerek az NFH laboratóriumában

2011. március 3., NFH
Címkék: mosogatószer teszt NFH termékösszehasonlító vizsgálat
A Magyarországon kapható kézi mosogatószerek minőségét vizsgálta és hasonlította össze a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A laboratóriumi vizsgálatok után részletes, összesítő értékelést tettek közzé.
A háziasszonyok többsége Magyarországon ma még hagyományos módon, kézzel mosogat. A kézi mosogatószerek választéka bőséges, a termékek többféle kiszerelésben, sokféle illattal, széles választékban megtalálhatók a boltok polcain. A választékot bővítik a kézkímélő és az antibakteriális hatású termékek. A mosogatószerek a háztartási edényeken és eszközökön használat közben megtapadt ételmaradékok, valamint a zsír-, olaj- és egyéb szennyeződések eltávolítását szolgáló vegyi anyagok. Felhasználás szempontjából gépi vagy kézi mosogatás célját szolgáló készítmények lehetnek. Előzőek inkább por, utóbbiak folyékony halmazállapotú termékek. Legfontosabb összetevőjük a felületaktív anyagok, emellett komplexképzőket, sűrítő és konzisztencia beállító komponenseket, illatanyagokat, kozmetikai célra gyártott színezékeket, valamint konzerválószereket tartalmaznak.
 
Az Európai Parlament és Tanács mosó- és tisztítószerekről szóló 648/2004/EK rendelete tartalmaz a címkézéssel, a kémiai összetevőkkel és az információ közlés módjával kapcsolatos előírásokat.
 
A termékösszehasonlító vizsgálat célja annak feltérképezése volt, hogy a hazánkban kapható kézi mosogatószerek milyen minőségi szintet képviselnek. A vizsgálatokat és az értékeléseket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte. A vizsgálat tárgyát a kereskedelmi forgalomban kapható folyékony kézi mosogatószerek képezték. A bevizsgált termékek a jól ismert márkanevektől a legolcsóbb készítményekig tükrözték a kereskedelemben kapható választékot.


A végső minősítés alapján a termékek 43%-a kiváló és jó minősítésű, 20%-a gyenge és nagyon gyenge, 7%-a pedig nem felelt meg az előírásoknak.

Az előírt térfogatok minden esetben megfelelők voltak. A csomagolások közül minden termék kielégítette az alapvető biztonsági követelményeket. Néhány mosogatószer flakonja a jó adagolás és kezelhetőség elvárásainak nem felelt meg maximálisan. A termékek kémhatása valamennyi mintánál megfelelőnek bizonyult. A három antibakteriálisnak jelölt termék mindegyike megfelelőnek bizonyult, mert meggátolták a baktériumok szaporodását.
 
A hatóság meghatározta a mosogatószerek tányérszámát, amely szemléletes összehasonlítást tesz lehetővé a kiadósság és hatékonyság vonatkozásában. E tekintetben nagyon szélsőséges eredmények születtek, az értékek a 2-30-ig terjedő skálán mozogtak. A termékek 20%-a 5 ponttal kiváló, míg a termékek fele 1 és 2 pontszámmal gyenge hatékonyságú. A habzási tulajdonságok kiegyenlítettebb minőséget mutatottak.
 
Az ár-hatékonyság arányt 100 tányér elmosogatásának költségével jellemezték. A termékek ebben a vonatkozásban nagyon széles minőségi színvonalat mutatnak. Két termék ára kirívóan magas a hatékonyságához képest.
 
Így megállapítható volt, hogy nincs szoros összefüggés a minőség és az ár között, a fogyasztónak az általa kipróbált és mind minőségben, mind árban elfogadható termékhez célszerű ragaszkodnia.
 
A mérési eredmények összehasonlító táblázata itt olvasható!
 
A vizsgált termékek minősítését tartalmazó táblázat itt olvasható!
 
Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet
Hozzászólások:
gabor_lovary - 2011. április 14. 6:01
T. NFH! "A teszt a Magyarországon kapható kézi mosogatószerek minőségét vizsgálta "? Vannak olyan termékek, melyek nem a "a boltok polcain" találhatóak meg, de megvásárolhatóak más terjasztési formában. Én ilyet használok (Dish Drops(amway-forgalmazás)), sajnos erről az Önök tesztjében nincs semmilyen adat. Megtudhatok erről valamit?
Tájékoztatásukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Lovary Gábor

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez