Keresés a tartalomban:
Jog

Műanyag cumisüvegeket tiltanak be

Címkék: biszfenol cumisüveg BPA Európai Bizottság
Március 1-je után nem engedélyezik az Európai Unióban a biszfenol-A tartalmú cumisüvegek előállítását. Június elsejétől pedig forgalmazni is tilos lesz az ilyen termékeket a közösség területén – tette közzé a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal.
A biszfenol-A-t vagyis a BPA-t tartalmazó cumisüvegeket már korábban betiltották Dániában, Franciaországban, Kanadában és több amerikai államban. A vegyület hatásaival kapcsolatban sok a bizonytalanság. Kapcsolatba hozták eddig hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel. Különösen a kisgyermekek és a magzatok esetében merülhetnek fel aggályok a BPA alkalmazásával kapcsolatban - vélik szakemberek.


Mi a biszfenol?


A biszfenol az iparban széles körben alkalmazott szintetikus vegyület, amit egyebek között élelmiszerekkel érintkezésben használt eszközök, edények, védőbevonatok gyártásánál használnak. A vegyület hatásait illetően számos bizonytalanság áll fenn. Kapcsolatba hozták hormonrendszeri, viselkedési zavarokkal, szaporodási és fejlődési rendellenességekkel. A BPA bevitel csökkenthető a polikarbonát alapú edények és palackok használatának, a műanyag bevonatú konzervek fogyasztásának mérséklésével, és változatos étrenddel. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) állásfoglalása szerint a jelenlegi BPA-bevitel mellett sem a felnőttek, sem a gyermekek egészsége nincs veszélyben. Várandósság esetén a magzat egészsége érdekében azonban elővigyázatosságból javasolt fokozottan figyelni a BPA-bevitel csökkentésére - figyelmeztet a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal honlapján.



Már megjelent az Európai Bizottság vonatkozó irányelve a biszfenol-A (BPA) felhasználásának korlátozásáról a csecsemőknek szánt cumisüvegek gyártásánál. A tagállamoknak legkésőbb 2011. február 15-ig el kell fogadniuk, és ki kell hirdetniük azokat a törvényi, rendeleti és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ennek az irányelvnek megfeleljenek. Az irányelvben rögzített tiltás két szakaszban fokozatosan lép majd életbe. Márciustól a gyártást tiltják meg, júniustól az árusítást és az importot is.

A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a BPA-t nem tartalmazó cumisüvegeken többnyire látható a "BPA-mentes" felirat, kissé opálos az anyaguk, és nem olyan víztiszták, mint azok amelyek tartalmaznak ilyen vegyületet. A tárca közlése szerint jelenleg még vannak a piacon ilyen BPA-t tartalmazó cumisüvegek, de tapasztalható az önkéntes átállás az egyéb, többnyire polipropilén (PP) alapanyagú termékek gyártására és forgalmazására.
Megosztás:
Nyomtatás
Küldés e-mailben

SZÓLJON HOZZÁ!
Tisztelt látogatónk! Amennyiben szeretne a cikk tartalmához hozzászólni, jelentkezzen be, vagy ha még nem rendelkezik hozzáféréssel, regisztráljon. [ Bejelentkezés ] [ Regisztráció ]
Felhasználó azonosító:

Jelszó:

Hozzászólás írása
Mehet

AJÁNLÓ

BMI - Testtömegindex
kalkulátor

Testsúly [kg]:
Magasság [cm]:
Értékelés
Az Ön BMI-je:
Forrás: Magyar Nemzeti Szívalapítvány
Ismeri-e Ön a békéltető testületek munkáját?
 
Nem ismerem
Már hallottam róla
Ismerem és már fordultam is panasszal a testülethez